Besked från regeringen: ”Digitalt först”

, , Leave a comment

Det händer [äntligen] saker på den digitala fronten. I november förra året presenterade Medieutredningen sitt första delbetänkande (Medieutredningen: ”Medieborgarna & medierna” presenterat) om hur det mediala klimatet och kulturen behöver moderniseras i Sverige.

Förra fredagen (5:e februari 2016) kom plötsligt, och faktiskt överraskande, ännu ett positivt besked från regeringen som, om det nu verkligen finns äkta ambition och vision bakom, kommer att få stor betydelse för hela och allas vår framtid i Sverige. Då gick nämligen innehavarna av fler tunga ministerposter:

  • Mehmet Kaplan – It- och bostadsminister
  • Mikael Damberg – Närings- och innovationsminister
  • Åsa Romson – Klimat- och miljöminister
  • Sven Erik Bucht – Landsbygdsminister

ut med beskedet att ”Så ska vårt land bli bäst i världen på it” (Aftonbladet / Debatt) om att digitaltekniken nu ska tas på allvar, även på högsta politiska nivå.

I Sverige, säger regeringen nu, ska ”Digitalt först” gälla i fortsättningen!

Regeringen: Digitalt Först
Tunga ministerposter sätter äntligen digitaltekniken i rätt fokus.

Ministrarnas debattinlägg handlar om att ”Nu kraftsamlar vi för en digital förnyelse av det offentliga Sverige.”, alltså att vårt gemensamma samhälle ska få en ordentlig knuff i riktning mot framtiden, för att bättre kunna serva oss medborgare på bästa sätt i vår vardag och våra ambitioner utvecklas och få det bättre.

De fyra första uppdragen som inom kort kommer rullas ut är:

  • Smartare samhällsbyggnadsprocess – för att få fler bostäder och en snabbare, enklare, billigare och mer hållbar samhällsbyggnadsprocess.
  • Smartare miljöinformation – för att följa upp både hur miljön mår och hur miljöarbetet går i alla samhällssektorer.
  • Smartare livsmedelskedja – för att stärka förutsättningar för ökad tillväxt och samtidigt stärka den hållbara utvecklingen i Sverige och i världen – från produktion till konsumtion.
  • Förenkling för företag – för att göra det enklare för företag i regeltunga branscher med omfattande myndighets­kontakter genom verksamt.se.

Redan i Industrialismens grepp över det svenska samhällssystemet, från juni förra året, gick jag in på hur fast förankrad det offentliga Sverige är i historiska bromsklossar. Därför är det glädjande om Mikael Damberg nu kommit fram till bättre tankar. För som närings- och innovationsminister innehar han viktiga poster för Sveriges framtid och då gäller det att inte låta sig lockas av svunna tider som inte längre har något hållbart framtidsvärde.

Dom först fyra ”uppdragen” är bra och täcker en stor del av alla tomma ytor på digitalkartan. Det vore en bra början om regeringen faktiskt, till slut, lyckas få igång dessa sedan länge behövda förändringar.

Låt oss bara hoppas det också sker ”Digitalt först”, alltså så öppet, transparent och, för oss medborgare, med så interaktivt och engagemangsvänligt deltagande som digitaltekniken faktiskt medger det kan göras. Där någonstans har vi det verkliga testet på om regeringen, med dessa fyra ministrar i skottlinjen, menar allvar om att ta vara på digitalteknikens positiva möjligheter.

Folkbildning och skolan då?

Det trista är att vi återigen får bevisat hur lite våra folkvalda förstår hur enormt stort behovet av digital utbildning, för alla i samhället, är och vilka förbättringar av skolsystemet som behövs för att vi i Sverige ska kunna dra full nytta av teknikens och digitaliseringens fulla potential.

Det håller inte att fortsätta blunda för hur situationen faktiskt är ute i verklighetens vardag, där vi medborgare i praktiken blir allt mer påtvingade digitala, för ofta både tekniskt och pedagogiskt dåligt konstruerade, kommunikationer med samhällets servicefunktioner, myndigheter och, som resultat/konsekvens, även i våra kontakter med privata företag.

Det är ohållbar att detta skifte till digitala lösningar inte också omfattar en folkbildningskampanj där alla ges möjlighet till åtminstone grundläggande utbildning för att själva kunna ta vara på, ges möjligheter lära och förstå, hur allt fungerar. Framförallt få lära sig användbarheten i sitt eget vardagsliv.

Den digitalisering av samhället som skett under framförallt dom sista 10 åren saknar motstycke i historien. 10 år som i praktiken vänt upp och ner på vardagen för väldigt många som före klarade sig alldeles utmärkt, men som som nu känner sig allt mer bortglömda och utanför.

Värst är att det går att åtgärda med relativt små medel, om vi bara blir bättre på att hjälpa varandra att förstå tekniken, vad den kan användas till och om det görs utifrån var och ens egna förutsättningar, intressen och ambitioner.

Mer om IT, lärande och skolan:

Om öppna och tillgängliga möjligheter:

Även här måste regering och våra folkvalda sätta sig själva på skolbänken och lära sig vad det faktiskt handlar om. Idag har vi i praktiken öppen och direkt tillgång till världens samlade kunskap och möjligheter till direkt kommunikation mellan människor nästan oavsett var på jorden dom råkar befinna sig.

Den folkbildning och reformering av skolsystemet som behövs, behöver utgå från de här faktumen. Lösningar, kunskap och utbildning finns idag, i praktiken, om allt du kan tänka dig vilja lära mer om eller behöver fixa i din egen vardag. Förbluffande ofta bara någon enkel sökning och klick borta.

I många fall räcker det med att tända en gnista av insikt om att digitaltekniken och ”det där nätet” faktiskt också innehåller något intressant och användbart för en själv. Den gnistan blir svårsläckt då vi själva upptäcker hur enkelt det i praktiken kan vara att själva söka efter fakta och lösningar på något problem vi just då kämpar med.

Jag vet, jag har själv fått massor av varma leenden som tack för att ha visat.

Mer om det öppna nätets möjligheter:

Handböckerna utgå från finns redan

…och dom är skrivna av svenskar utifrån svenska förhållanden och förutsättningar.

Böckerna jag syftar på är:

  • Jävla skitsystem! – av Jonas Söderström
  • Digitalism – av Pelle Snickars

Böckerna: Jävla skitsystem! och Digitalism

Tillsammans ger dessa två böcker en fantastiskt komplett bild av hur det faktiskt ser ut och fungerar med digitaltekniken i vardagslivet. Jälva skitsystem! fokuserar främst på hur digitaltekniken används och fungerar (ledtråd: i praktiken inte fungerar) i yrkeslivet och samhällets funktioner. Digitalism utgår mer från den tekniska utvecklingen tills nu och in i framtiden, med mycket fokus på alla intressanta möjligheterna vi har.

Om regeringen menar allvar med uppvaknandet och ”Digitalt först” satsning så borde dessa två vara obligatorisk läsning för alla inblandade. Inte bara de fyra ministrarna själva utan alla i regeringen, alla riksdagsledamöter, folkvalda och tjänstemän i kommuner och landsting osv.

Slutsats

Vinsterna för samhället, oss själva vad gäller exempelvis psykisk hälsa, välmående och framtidshopp, är mycket stora. Framförallt i förhållande till dom små justeringar och investeringar som krävs om förändringen görs på rätt sätt.

Rätt sätt är att förstå digitaliseringen omfattar oss alla och att den måste byggas från botten och uppåt, precis tvärtom jämfört med den toppstyrning som fram tills nu dominerat samhällsbyggandet.

Gör vi rättare så kommer betydligt fler ges möjlighet få vara med.
Och det utifrån sina egna unika förutsättningar!

 

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.