Från Motorsågsmassakern till morgondagen

, , Leave a comment

Om vi ska tro på den bild som massmedierna idag förmedlar, utifrån fördelningen goda och dåliga nyheter, så är det svårt dra någon annan slutsats än att den värld vi idag lever i är i fullständigt kaos. Är ju trots allt en kavalkad av elände, misär, terror och annat som fullständigt dominerar tidningarna, radio och TV-kanalernas nyhetsförmedling och debattprogram.

Så illa är det självklart inte, men så länge traditionella mediekanaler så fullständigt misslyckas med att förmedla en balanserad bild av utvecklingen, så kommer väldigt många av oss att fortsätta få en väldigt skev bild av hur det egentligen ligger till.

Lyckligtvis finns det idag alternativ till traditionella nyhetsförmedlares jakt på läsare, lyssnare och tittare. Idag kan vi som mediekonsumenter hitta andra alternativ som ger en mer balanserad och resonerande bild av hur samhällsutvecklingen mer faktiskt ser ut.

Sanity Check är en av mina svenska favoriter. Här har Novus-grundaren Torbjörn Sjöström lyckats bra med att hitta en rättare nivå och att i samtal med intressanta och kunniga personer ge oss en möjlighet att bli lite klokare.

I det senaste avsnittet är det Professor Micael Dahlen som medverkar och vi får följa med på en intressant och fascinerande resa från censurens tid då Motorsågsmassakern startade en dåtida hetlevrad debatt om vad videovåldet skulle göra med ungdomarna, genom årtiondena till dagens situation där nyhetsmedia utvecklats vår tids dagliga dos videovåld.

Under samtalet får vi också en bra beskrivning på många viktiga orsaker till hur det har utvecklats så tokigt, om vilka systemfel Micael och Torbjörn ser behöver åtgärdas från det lilla, vardagen vi lever i, till Sverige som land och ända upp till det globala informationssamhälle som internet har gett oss.

Samtalet ger en bra beskrivning på händelseutvecklingen under dom sista årtiondena. Micael och Torbjörn ger oss bättre förståelse om varför det utvecklas så fel, och går också in på vilka möjligheter vi har till vårt förfogande att förändra bättre till framtiden.

Tack för hjälpen bättre förstå det inte är så illa som det på ytan får oss att tro.

 

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.