Relativt sett kan vi nästan ingenting

, , Leave a comment

Det är faktiskt sant. Sett utifrån mänsklighetens samlade kunskap och universums upplevda oändlighet så är den kunskap jag under nästan ett halvt sekels livstid samlat på mig mikroskopisk i jämförelse. Detsamma gäller för dig och alla andra människor som lever och har levt genom historien.

Nästan ingenting

Det gäller även för Albert Einstein som av många påstås vara den smartaste människa som någonsin levt.

Vi människor har en besvärande egenhet att grovt överskatta den kunskap vi själva har. Ingen är undantagen, vi lider alla i varierande grad av denna mentala utmaning. Vissa av oss är mer medvetna om vår begränsade kunskap och därmed mer öppna för att, i alla fall kortare stunder, lyssna till andra som gör anspråk på att förklara utifrån sin mer gedigna kunskap i ämnet.

Andra har betydligt svårare att acceptera dom kan ha fel om något. Den klaraste lysande stjärnan på jag kan allt och vet bäst-himlen är han som nu lyckats bli President i drömmarnas land på andra sidan Atlanten, och som nu åker runt på sin första utlandsresa och tar tillfälle efter tillfälle i akt för att tala om hur rätt han har om allt vi andra har så fel om. Speciellt har vi fel om det han anser har orsakat att hans land inte längre är så grejt, som han tycker landet har någon sorts ensamrätt på att i världen vara.

Vi är många som i vår tur inte tycker det är speciellt grejt han lyckades ta sig ända upp till toppen, till högsta maktpositionen i landet som betraktas som den sista supermakten i världen. Framförallt är vi många som är rätt oroliga över att han också har kontrollen över koderna till landets kärnvapen, speciellt då han för att visa sin makt börjat munhuggas med isolationismens mästare på andra sidan jordklotet som också vill ha egna kärnvapen att hota med.

Vi är också många som är ordentligt oroliga för miljön och klimatet som mannen som är bäst på allt inte alls tror på hotas, och för att få sin “sanning” igenom har tillsatt ledare för myndigheterna som tycker likadant och som lägger massor av energi på att skriva om myndigheternas budskap, råd och regler så att det svarta guldet kan fortsatta grävas och pumpas upp för att brassa på så det ryker extra ordentligt.

Alla vi är så oroliga om det som händer, om att sanningen, kunskapen och att ta reda på hur saker och ting faktiskt är nu inte längre verka gälla – att vi på Jordens dag 22 april samlades i stora grupper i över 600 städer över hela världen och marscherade för vetenskapen.

I Göteborg var jag själv med och marscherade den fantastiska vårdagen, och jag var definitivt inte ensam:

Tåget var så långt att jag från filmandet hade ont flera dagar i armarna då det aldrig ville ta slut, kändes det som.

Men, hur kunde det bli så här tokigt?

Hur kunde Trump hända efter att vi redan blivit varnade av att Brexit hände?

Vår hjärna fungerar så

Det, och så mycket mer dåligt, hände därför att vi människor tror att vi kan och vet mer än vi faktiskt gör. Vi gör det därför att det är så vår hjärna fungerar, det har vetenskapen luskat ut och förstår långsamt allt mer om varför det är så.

Förenklat handlar det om att vår hjärna konstant arbetar med att göra det vi ser, hör, luktar, känner och på andra sätt upplever begripligt så att vi kan klara vardagen och det vi sysslar med. Men, här kommer brasklappen:

  • Vår hjärna kan bara utgå från det var och en av oss upplevt och lärt oss och dra slutsatser från endast det.

Grejen är bara att om vi inte klarar av påminna oss om att det är så, så utgår vår hjärna från att den extremt lilla mängd kunskap och erfarenheter var och av oss har är allt som finns om ämnet. Hjärnan är också väldigt duktig på att få oss att tro våra snabba slutsatser utifrån den lilla mängden kunskap är rätt, nästan oavsett hur komplicerat situationen, händelsen, utmaningen, frågan och annat det handlar om är. Hjärnan är biologiskt utvecklad till att fungera så för att vi överhuvudtaget, skämt åsido, ska kunna klara av vardagen utan att fullständigt balla ur.

Därför är det inte så konstigt att vi, i dagens sönderstressade samhälle, har så stora problem med alla som tror sig ha säkra åsikter och inte dröjer med att tycka till om allt möjligt som dom relativt enkelt bevisligen och faktiskt allt för ofta inte har mer än en susning om. Men som när dom konfronteras inte klarar av att hantera när dom blir motsagda. Vi ser och tvingas uppleva detta överallt i vår egen vardag, i massmedias debattarenor och naturligtvis också i sociala medier där många amatörtyckare maler på med sina lösningar till världens alla problem…

Det som evolutionen under tiotusentals år har mejslat ut — för att vi ska klara vardagen utan att bli tokiga — håller nu på att visa sig vara vår akilleshäl och svaga punkt som istället för att hjälpa nu får oss att stjälpa.

Utmaningen stå emot görs heller inte enklare av att vad opinionen tycker allt oftare används och även likställs i värde med fakta. Något som komikern John Oliver i klippet nedan övertydligt illustrerar.

John har fullständigt rätt. Vad “opinionen” tycker om klimathotet spelar ingen som helst roll. Ogrundade åsikter och tyckande kan inte, går inte och får inte likställas med fakta bara för att man inte gillar det välunderbyggd fakta påvisar.

Det verkligt trista är att det är ett fortsatt växande problem idag och, som sagt, stor orsak till varför Brexit och Trump hände 2016.

Går att träna sig bort från

Det positiva är att vi med lite egen ansträngning, tålamod och träning kan vänja oss av från att fortsätta bli lika lurade av vår egen hjärna.

Bok: Konsten att tänka klartDen lättlästa och underhållande boken Konsten att tänka klart av Rolf Dobelli är en bra början. I korta kapitel, tre sidor långa, går Rolf igenom 50 typiska exempel på vardagliga fällor vår hjärna lurar oss gång på gång. Aha-upplevelsen är en röd tråd som kommer få dig att börja tänka smartare och hjälpa dig träna dig till att tänka klarare och bättre.

Boken har potential att förändra och förbättra ditt liv, att hjälpa dig begripa mer om hur omvärlden faktiskt fungerar och därmed också bli bättre rustad att klara av hantera fler situationer som du dagligen utsätts för och som din hjärnas vilja att förenkla så ofta hittills fått in dig på villovägar.

En tyngre och mer grundligt omfattande bok är Daniel Kahnemans – Tänka, Snabbt och långsamt som ger en än mer gedigen kunskap om vad detta handlar om. Hur den boken har blivit en av mina personliga grundstenar kan du läsa mer om i inlägget: Upplevelsen till framtidens möjligheter och lösningar.

 

 

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.