I april skrev jag om hur små justeringar leder till större förändringar. Det gäller inte bara på det personliga planet, alltså dom finslipningar och justeringar jag gör i mitt eget handlande. Detsamma gäller även samhället, hur vi samarbetar och hjälper varandra förbättra och förenkla i vardagen.
I video nedan får vi höra Varun Gauri, Senior economist, World Bank, berätta om många olika små justeringar som olika länder runtomkring i världen har gjort. Där dom provat på nya sätt och på så sätt fått mycket bättre genomslag med förbättrad vardag och livskvalitet för invånarna.
Varun börjar med att förklara hur cockpiten i stora passagerarflygplan har utvecklats från separata, individuella, mätare och instrument till en idag mycket renare och användbarare upplevelse för piloterna, med ökad säkerhet som följd.
Ha gärna den bilden i bakhuvudet när du tar del av de vardagsexempel som kommer efter. Principen är densamma, använda modern teknologi och smartare metoder för att åstadkomma bättre och mer användbart.
Källa: RSA: Mind, Society and Behaviour
Vad som är tydligt i exemplen är att dom som sitter på makten, regeringarna, måste tänka om. Ta exemplet med bonden som lär sig betydligt bättre när utbildningen och instruktionerna ges av en like, en annan bonde, istället för av representanter från myndigheterna.
För mig handlar mycket av dom goda resultaten om att ge medborgarna bättre egna förutsättningar att själva påverka sin egen vardag. Myndigheterna må ha ambitionen att göra rätt, men det är knappast dom som är ute på fälten och sköter om grödorna.
Detsamma gäller här på hemmaplan. Utvecklingen har sprungit ifrån det detaljstyrda samhällssystem vi har idag. Ett system där politiker säkerligen har ambitionen att förbättra, men fastnar för lätt i detaljstyrning och landsomfattande regler som tar för lite hänsyn till de individuella och lokala förutsättningarna och behoven.
Kunskapssamhället
Digitaltekniken har, inte minst tack vare internet, gett oss kunskapssamhället. Videon ovan streamades lajv den 19 maj. Jag hittade den i listan över nya videos bland dom kanaler på YouTube jag prenumererar på. Nu sitter jag här och skriver ett blogginlägg där jag inte bara enkelt kan bädda in inspelningen, jag kan även göra så den för dig startar fem minuter in. Detta eftersom det är där som eventet börjar. Du behöver bara klicka på play-knappen.
- Har det här gått för snabbt för ett land som Sverige?
Då menar jag sett utifrån samhällsperspektivet och dom system som framförallt politiken förfogar över.
Centralt i videon är hur viktigt det är att utbildningen i förändringsprocessen görs rätt. Då utifrån mottagarens förutsättningar.
Igår lästa jag en artikel om hur PISA nu introducerar digitala prov. Jag gillar den beskrivning artikeln ger om införandet, men samtidigt skrämmer uppgifterna som du ser markerade i tweeten nedan.
"För tio femton år sedan låg vi i framkant." #skolan
Stämmer citaten från http://t.co/Cukyq6XpWV?
Vad säger #svpol? pic.twitter.com/E6oFXc22cp
— Projekt Baksteg (@Baksteg) May 19, 2015
Jag följer debatten om skolan och kan från mitt perspektiv i stort tyvärr bara hålla med om uppgifterna i artikeln. Det jag inte fattar är hur våra politiker har tillåtits köra en så viktig institution i botten så kapitalt.
Fast värst är nog ändå att mycket av det jag hör, i dagens debatt, var på tapeten redan då jag själv gick i skolan för 40 år sedan.
I Sverige har vi tekniken, infrastrukturen och förutsättningarna att snabbt korrigera. Men det är väldigt tydligt att den politiska viljan saknas.
Utbildning är idag inte bara en fråga för nya generationer, vi behöver göra lärandet till en helt naturlig del av vardagen, för alla åldrar. Istället för att fortsätta isolera problemen till skolan så behöver vi göra tvärtom. Skolan behöver bli en integrerad del i hela samhället
Idag är alla länder utvecklingsländer där utmaningen även handlar om att lära om och lära nytt, oavsett ålder och yrke.
Leave a Reply