Ett varmt leende är oftast mer än tillräcklig belöning

, , Leave a comment

Nörden och geeken sitter djupt rotad. Så länge jag kan minnas, ända tillbaka till tidigt 1970-tal, så har hur teknik och prylar fungerar varit bland det intressantaste och mest fascinerande jag kan tänka mig. Något som väckt och fortsätter väcka min nyfikenhet nästan vilket ögonblick, situation och händelse som helst.

När jag växte upp fick jag ofta höra ”att du alltid ska fixa och trixa med allt” när jag såg något som var sönder, eller som med enkla medel kunde fixas och fås att fungera bättre igen. Ibland var det med gliring och glimten i ögat, men oftast med undertonen jag återigen var jobbig som ”alltid skulle hålla på och trixa och fixa till det!”.

Hemma i huset så var det däremot nästan alltid uppskattat och redan i tidig ålder blev det min uppgift att fixa, dona och laga det mina föräldrar, syrran eller hunden hade lyckades ha sönder, eller det där IKEA-paketet som behövde sättas ihop. Pappa brukade ofta berätta för andra att jag var den händige, medan han ”föddes med tummen mitt i näven”. Då brukade jag replikera ”Vilken tumme?” och alla, farsan inkluderat, skrattade lyckligt igenkännande.

Men, i skolan, i föreningar och andra ställen så var jag inte speciellt populär. Blev ofta vald sist när det skulle delas upp i lag, kallad än det ena och än det andra, och allt oftare med anknytning till mina annorlunda teknikintressen som hemdatorer när dom på 1980-talet började bli vanliga. Tönt och nörd var bland det snällaste jag kallades på den tiden, geek först på senare år när digitaltekniken började bli vanligare.

Det var då

Idag lever vi i ett samhälle fyllt med teknik och prylar som vi bara blir allt mer beroende av att dom fungerar i vardagen, i våra yrkesliv, i våra kontakter med myndigheter och självklart också i alla sociala relationer med familj, vänner, bekanta och vilt främmande människor vi stöter på, på nätet och i övriga samhället.

Många känner sig idag påtvingade tekniken som ett onödigt måste, i ett allt sämre fungerande samhälle, och utan rimlig förklaring eller hjälp att lära sig använda ”den där jävla datan” och ”det där eländiga nätet” på rätt och användbart sätt.

Det kan du lätt:

  • …hitta på vår hemsida
  • …om du laddar hem vår app

Är i praktiken standardiserade svar vi får i kontakter med samhället, med företag och med myndigheter då vi måste göra något eller söker och behöver hjälp med något för oss viktigt.

Om det nu, i verkligheten och vardagen, faktiskt varit så lätt att själv, på företagens och myndighetens hemsida/app, lösa problemen som vi måste tvinga oss igenom, så hade detta inte varit något problem. Istället är många lämnade till att känna sig ”dumma i huvudet” eller bortglömda eftersom dom inte begriper sig på dessa moderniteter.

Bland dessa många finns just ”många” som gått genom hela livet och klarat sig aldeles utmärkt ändra fram tills ”den där jävla tekniken påtvingades en”. Utan förklaringar och hjälp att lära använda så är tekniken, för dem, obegripliga meningslösa ting som bara är i vägen.

Ett leende är tack nog

Varje gång jag får möjlighet att visa, hjälpa och förklara hur något fungerar, hur det kan användas och därmed göra någons kontakt med tekniken mer användbar, så får jag i dom allra flesta fallen den bästa av belöningar. Ett leende som värmer ur tacksamhet därför att någon äntligen tagit sig tid att förstå deras situation, deras utgångsläge behöva använda tekniken och få det förklarat på ett sätt som gjort i alla fall en liten del av allt magiskt i alla fall lite mer begripligt.

Vi är alla användare

Vi är alla olika duktiga på att använda digitaltekniken som omger oss. Jag tror att om vi blir bättre på att lära av och med varandra, som inom den egna familjen, så kommer vi tillsammans att göra vardagen lite enklare, lite lättare och lite mer fylld av användbarhet från all fantastisk teknik runtomkring oss.

Jag kommer fortsätta vara både nörd och geek, fortsätta gilla grotta ner mig i ny teknik, undersöka, lära mer om och framförallt fundera över hur användbar den kan vara för mig själv, min direkta omgivning och även samhället i stort.

Om så bara för att det är så förbaskat kul att lära förstå alla fantastiska möjligheter vi redan har, och för att det ger mig bättre möjligheter sprida fler leenden i vardagen.

Jag tror även att vi då kan göra framtiden mer hoppfull för fler. Ju mer nytta vi ser i tekniken, som den faktiskt kan ge oss, desto mer möjliga nya användningsområden upptäcker vi den kan hjälpa oss lösa och göra bättre.

 

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.