Medieutredningen: ”Medieborgarna & medierna” presenterat

, , Leave a comment

Idag presenterade Medieutredningen:

  • Medieborgarna & medierna: En digital värld av rättigheter, skyldigheter – möjligheter och ansvar

Jag följde den direktsända pressträffen med stort intresse och nyfikenhet. För mig är det digitala mediet och internet som infrastruktur oerhört viktiga för våra framtida möjligheter till bättre förutsättningar och möjligheter anta och tillsammans söka lösningar på både egna och gemensamma utmaningar i vardagen och in i framtiden.

Framförallt ville jag bilda mig ett helhetsintryck om utstakningen av det vidare arbetet, eftersom det som idag presenterats är ett första delbetänkande, och hur väl det passar in i min egen bild av framtidens digitala möjligheter och dom historiska hinder samhället behöver göra upp med som begränsar våra möjligheter att fullt ut ta vara på möjligheterna som digitaltekniken ger oss.

Enkelt uttryckte – Jag är imponerad!

Anette Novak, särskild utredare och VD för Interactive Institute Swedish ICT, gav mig det helhetstänkande jag så gärna ville se. Bilden nedan är tagen från hennes presentation och den visar tydligt utmaningens komplexitet:

;edieutredninger Balanspunkter
Från direktsändning av Medieutredningens pressträff

Samtidigt ger listan oss en bra utgångspunkt som kommer hjälpa allt fler få förståelse om att internet måste börja behandlas som vår förmodligen viktigaste gemensamma infrastruktur för att lösa individuella, nationella och globala utmaningar. Det handlar inte bara om att söka bättre balans mellan dom enskilda ”vs”-punkterna utan även på alla 11 (och fler därtill) tillsammans.

Därför är det ytterst viktigt att typiska särintressen inte tillåts bryta sönder listan och på traditionellt sätt skapa onödiga och konstlade konflikter som absolut ingen i längden tjänar på.

Medieaktör istället för Medieföretag

Den enda justeringen jag, innan ha lusläst dokumentet, skulle vilja göra är att i punkt åtta använda Medieaktör istället för ”Medieföretag”. Anette var tydlig om att utredningen vill undvika fastna i gamla definitioner och teknologi eftersom det för lätt leder till köra fast i detaljer. För mig är ”Medieföretag” i en digital värld just en föråldrad definition i det här fallet då alla med tillgång till internet också lätt kan publicera innehåll, media, utan att behöva göra det i företagsform.

Med Medieaktör så omfattas även föreningar, privatpersoner och andra som driver bloggar, YouTube-kanaler, Facebook-grupper osv och som också konkurrerar om medieborgarnas uppmärksamhet.

Nedan hittar du länk till inspelningen av presskonferensen, den är väl värd att se i sin helhet. Återkom gärna i kommentarsfältet nedan med dina intryck för dialog om vad detta kan leda till på både kort och lång sikt.

Extra positiv bonus: Skolklassen som var närvarande och som tidigt fick ställa flera frågor efter presentation och som tack vare Anette Novak hantering också satte tonen på flera frågor från andra aktörer i publiken.

Snabbsummering

Måste erkänna att mina förhoppningar före presentationen inte var allt för höga då digitalteknik och internet hittills inte hanterats speciellt bra av svenska politiker. Nu sitter jag här och småmyser över innehållet som presenterades. Visserligen är det bara en utredning, ett delbetänkande och förslag, och mycket arbete återstår innan vi ser något omsättas i praktiken till nytta för oss som medborgare.

Ändå har min optimism ökat rejält om att vi nu har något riktigt bra och användbart att utgå ifrån och som jag ser har stora möjligheter att förhindra gamla föråldrade särintressen och inlåsta politiska läger från att fortsätta förhindra den nödvändiga utvecklingen. Kanske kan vi på allvar börja använda digitalteknikens potential på rättare sätt…

Mer information:

 

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.