Den nästan osynliga revolutionen pågår för fullt

, , Leave a comment

  • Vem lyssnar jag till?
  • Vem ger mig goda råd?
  • Vilka källor till kunskap om utvecklingen i samhället (omvärlden) är mina?

Tre enkla frågor jag ställer mig om och om igen. Hela tiden. Praktiskt taget varje dag!

Jag gör det inte därför att jag tvivlar på mig själv, jag gör det för att bättre kunna förstå den omvärld jag lever i och som jag delar med dig och alla andra.

Gammelmedia

Traditionellt har vi förlitat oss på massmedia – dagstidningar, radio och TV – för att uppdatera oss på vad som sker i omvärlden, vad dom som bestämmer har för sig och vilka beslut dom tar som kommer påverka vår framtid och även våra egna personliga möjligheter att utvecklas och få det bättre.

 

revolution

 

Dock har dessa organisationer, institutioner?, förtvivlat svårt att hänga med i den teknikrevolution som genomsyrar alla delar av samhället. Inte bara vårt svenska samhälle utan det globala kunskapssamhället som sprider sig som ett ostoppbart virus över hela den kända världen.

Historisk uppnådda maktbaser

Dom som kontrollerar gammelmedia, både den privata och vår gemensamma (public service) gillar inte utvecklingen. Dom ser sina maktbaser utmanas av något nytt, något som dom har förtvivlat svårt att acceptera och väljer därför att streta emot så mycket som möjligt. Tydliga exempel på det är Radiotjänst och Copyswede som anser sig ha historisk rätt att avkräva generella avgifter för ny teknik bara för ”att dom kan”.

Inte långt efter att SVT meddelade (januari 2013) att bolagets samtliga kanaler kommer att sändas fritt på nätet försökte Radiotjänst sig på en rövare. Helt plötsligt så skulle alla som i Sverige ägde en digital enhet, som kunde kopplas upp mot internet och visa streamad video, betala TV-avgift. Man hade helt enkelt frikostigt tolkat internet-uppkoppling = TV-mottagare…

Högsta förvaltningsdomstolen höll inte med utan det slutade med praktfiasko ett drygt år senare:

Hur mycket denna maktfullkomlighet kostat samhället, våra gemensamma resurser och oss själva i form av onödig stress i väntan på förnuftigt besked vill jag knappt tänka på. Handlar dock inte bara om att räkna i kronor utan också i fördröjning av nödvändig samhällsutveckling och förenkling av människors vardag.

Administrationen av TV-licensen är den enda maktbasen som Radiotjänst har att klamra sig fast vid. Det kan dom nu bara göra så länge du har en TV med TV-mottagare, oavsett om du har dragit ur antennsladden eller ej.

Den överlevnadskamp som Copyswede för tänker jag inte gå in på – Den här Google-sökningen ger mig huvudvärk bara skumma igenom.

Bäst före datum sedan länge passerat

Båda Radiotjänst och Copyswede är reliker från en svunnen tid. En era före digitaltekniken, före internet och före streamade tjänster.

Dock kan vi inte skuldbelägga vare sig Radiotjänst eller Copyswede. Det är inte deras fel att dom fortfarande kan utöva den maktbas som då den tillkom var både förnuftig och nödvändig för att distribution av ljud och bild från producent till konsument skulle fungera.

Ingen av dem har godkänt dom lagar som ger dom dessa rättigheter, det är något som det politiska systemet i Sverige har makten över…

Kunskapsrevolutionen

Tack vare digitaltekniken har vi fått internet, en global infrastruktur som totalt förändrat förutsättningar för det framtida samhälle vi kan skapa. Ett globalt samhälle som bygger på sprida, inte avgiftsbelägga och kontrollera, kunskap och teknik för att tillsammans kunna lösa våra gemensamma utmaningar.

Den nuvarande samhällsmaktens syn på spridande av kunskap är att den sker i form av institutionen skolan, och för våra politiker består skolan av fysiska byggnader.

Jag föddes 1968 och började således skolan 1975. Jag minns att i trean så fick vi reda på att vår årskull var den sista som skulle få betyg i tredje klass. Under åren som gick fortsatte betygen att fasas ut fram till högstadiet.

Nu tror politiker att ett återinförande av betyg från fyran, och vissa att även betyg i ordning och uppförande, är lösningen på skolans problem. En snabb Google-sökning på ”pisa politik” ger en bra bild om vilken het potatis våra politiker vill undvika att ta i. En potatis som Peter Thiel förklarar bra i videon nedan:

 

 

Vet du inte vem Peter Thiel är så har Forbes en utmärkt profil om vad han varit med om att bygga upp…

Peter Thiel har lyckats så bra att han är #12 på Forbes Midas-lista för 2015.

Framtidens utmaningar

Jag har fått nog och är ordentligt förbannad på dem som missbrukar makten att förändra och förbättra det samhälle, den vardag, vi delar. Framtidens utmaningar blir allt tydligare ju mer kunskap som görs fritt tillgänglig och som vi på allt bättre sätt kan lära oss förstå via den globala informations-infrastruktur som heter internet.

En av mina favoriter är den 15 minuter korta videon Humans Need Not Apply:

 

 

Kan det göras mer beskrivande än så om hur sysselsättning och arbete för hästar och nu människor förändrats i takt med att ny teknik och kunskap utvecklats?

Kan vi lösa utmaningarna, som tydliggörs så beskrivande, med gamla metoder där historiskt uppnådd makt tillåts vara bromsklossar som hindrar den utveckling som dagens kunskapssamhälle redan har många färdiga lösningar på?

Självklart inte!

Du väljer

Just det, valet är ditt. Det är du som väljer om det är OK att passivt sitta och titta på medan käbblet i den offentliga debatten fortskrider om vems felet är att allt blivit så fel.

Nej, jag syftar inte på det val som i Sverige regelbundet inträffar vart fjärde år.

Ja, välja representanter som ska styra och ställa i vårt samhälle är viktigt. Dock innebär det inte att vårt ansvar, som väljare, slutar när kuverten lagts i lådan. Det fungerade tillfredsställande fram till runt 1980-talet då vi levde i ett enklare samhälle. När muren raserades 1989 handlade det inte bara om slutet på kalla kriget, det var också det stora startskottet för utvecklingen mot det globala kunskapssamhället vi har idag.

Den här revolutionen och dom nya möjligheterna verkar ha gått Sverige förbi.

För inte så många år sedan stor världen på kö för att etablera sig i Kista, ett stenkast från Riksdagen. Ericsson var dragplåstret som på 1990-talet var världsledande på mobiltelefoni. Det satsades stort och år 2000 inleddes byggnationen av det 156 meter höga Kista Science Tower.

För 8 år sedan, 2007, släppte Apple sin första iPhone och resten är historia. Ericsson och Nokia som tills då nästan hade haft monopol på telefoni reagerade inte. Ericssons mobiltelefoner finns inte mer, dom heter Sony. Nokia har sålt mobil-delen till Microsoft.

Så går det när man sitter på historiska maktpositioner och inbillar sig att inga hot finns…

Det är vad vi ser både Radiotjänst och Copyswede upprepa idag.

Det är vad vi ser politikerna göra med skolan och alla andra viktiga gemensamma samhällsresurser. Dom sitter och försvarar sina maktpositioner samtidigt som systemen dom kontrollerar faller i bitar medan kostnaderna för att upprätthålla systemen skenar.

Ett av skämten jag minns från min barndom gick ungefär så här:

”Nu ska vi se, sa den blinde till den döve, när den lame skulle hoppa höjd.”

Idag finns faktiskt kunskap, forskning och vetenskap som kan ge blinda syn, döva hörsel och lama möjligheten att själva gå igen.

 

 

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.