Redaktörens nya digitala utgångsläge

, , Leave a comment

På den tiden utrymme och schemaläggning kraftigt begränsade en publikations möjligheter så var redaktörens roll i första hand refuserande för att passa in i dåtidens begränsade format.

Den flaskhalsen finns inte längre och därför behöver vi också tänka om redaktörens roll.

 

Tog mig en funderare...
Tog mig en funderare…

 

För mig innebär det att redaktören istället kan fokusera mer på att hjälpa skribenterna utveckla berättelsen (storyn) och självklart då även det kreativa skrivandet.

Det vill jag prova att vidareutveckla här på bloggen, att hitta nya sätt att sköta en ”redaktion”, där all publicering sker ”online” och där så många som möjligt får vara med och påverka inriktningen.

Det vill jag göra så öppet som möjligt, med [forumet som utgångspunkt]. Säkert finns många fler än jag som har idéer om hur exempelvis journalistiken kan bli cool och närvarande igen?

Tack vare dom nya möjligheterna kan vi på enklare sätt låta många fler roller vara med. Jag vill inte här ha en redaktion av ”tidnings-murvlar” utan av alla som vill vara med och hjälpa till och skapa en bättre och mer utvecklande dialog. Inte bara för att motverka den offentliga debatten, utan också för att vara med och skapa något mycket bättre.

Som redaktör på Baksteg är det också min uppgift att förenkla arbetet med innehållet och göra samarbetet mellan medhjälparna smidigare. Idag är det enklare än någonsin med fantastiskt bra Open Source-projekt att själv testa och bygga vidare från.

Även om allt, tillsvidare, måste ske på frivillig basis, så innebär ändå [rollerna på medhjälparsidan] ett visst eget ansvar, men också en deklarerad vilja att vara med och hjälpa till, att vilja lära sig tillsammans med oss andra.

Jag jobbar på fler idéer om hur det ska framgå tydligare, såsom byline på publicerade blogg-inlägg, mer utvecklad profil-sida, om vad medhjälpare bidrar med och olika sätt att följa ämnen, författare osv…

Det räknar jag som ett pågående arbete och något jag också hoppas få kontinuerlig feedback om så att det kan göras än bättre.

Välkommen till Baksteg
/thomas


Uppdatering: Länkarna till forumet och roller är inte längre aktuella då förutsättningarna för Baksteg har förändrats. Därför har dom inramats som ”[länktext]”.

 

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.