Nej, sanning och fakta är inte överspelad!

, , Leave a comment

Under 2016, i svallvågorna efter framförallt Brexit och Trump, har diskussionen om falska nyheter och spridandet av osanningar tagit ordentlig fart. Det är bra, det är välbehövligt och för många ett yrvaket uppvaknande till den omvärld vi faktiskt lever i idag.

Videon nedan, inspelad i Stockholm (på KTH gissningsvis) den nionde december i år, innehåller mycket intressanta resonemang att själv fundera om. Derek Muller ger väldigt bra argument för hur vi behöver börja fundera över vad som faktiskt hänt, och hur vi kan tänka om för att bättre undvika att allt som under 2016 blivit så rysligt tydligt istället kan vändas så att vi återigen kan rikta in oss på att skapa ett tryggare, bättre och trivsammare samhällsklimat och vardag att leva och frodas i.

Frågorna och dialogen med den ungdomliga publiken är också mycket uppfriskande att lyssna till och fundera vidare från.

2017 fortsätter vända riktning och återstarta förbättrandet

Om mindre än en vecka kan vi göra bokslut på 2016, lägga ett år av händelser som många inte trodde skulle hända – men som mot alla odds ändå hände – bakom oss.

En globalt tillnyktrande diskussion har redan påbörjats om hur det egentligen gick till. Som om vilket ansvar traditionell media (tidningar, radio och TV) såväl som sociala media (sajter som Facebook, Twitter osv…) får ta på sig för att ha tillåtit falska nyheter och osanningar att frodas och spridas nästan helt fritt.

  • Diskussionen handlar också om vilket ansvar vi själva har för att så mycket fel hände.

Det är bra, det är verkligen på tiden att fler lugnar ner sig och påbörjar en mer sansad diskussion om hur vi alla behöver skärpa oss och bättre ta vara på dom möjligheter som finns att göra bättre.

Det finns gott om positiva tecken att 2016 var året då det vände, då ytterligheter och gammal makt inte längre lyckades lika lätt och övertygande att sprida falska sanningar, ickefakta och genom skrämselpropaganda fortsätta isolera oss i ”vi mot dem” för sin egen vinnings skull.

Framtiden kan bara bli bättre om vi lär från historien så vi undviker att upprepa gamla misstag.

 

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.