Questioning Darwin – Dokumentär från aktuell kunskap

, , Leave a comment

På liknande sätt som Albert Einstein 56 år senare revolutionerade vetenskapen om fysiken, gjorde Charles Darwin för biologin då hans bok The Origin of Species, innehållandes evolutionsteorin, publicerades år 1859. I dokumentären Questioning Darwin (kan ses på HBO Nordic) får vi en fascinerande och ytterst intressant berättelse om hans liv och kamp fram tills omvärlden vågade börja tro på och ge erkännande till hans idéer och teorier.

Darwin arbetade exempelvis under hela sju (7) år i hemlighet på just evolutionsteorin innan han ens vågade berätta för sina närmaste. Detta eftersom han visste vilken het potatis han var på spåren och vilka fiender inom dåvarande samhällsmakten, framförallt kyrkans inflytande, han ifrågasatte.

Trots att detta bara är lite drygt 150 år sedan, så var det fortfarande långt före mänskliga rättigheter, demokrati och yttrandefrihet var självklarheter. I alla fall så som vi ser på dem idag i Sverige och i andra öppna och demokratiska länder.

Questioning Darwin - Dokumentär
Kreation eller evolution, skapelseberättelsen ifrågasätts i dokumentären Questioning Darwin. [HBO Nordic]
Vad dokumentären också handlar om är att trots dom mer än 150 år som gått, sedan publiceringen av The Origin of Species, så ökar tron på kreationismen igen. Inte bara i USA, som det fokuseras på, utan överallt i världen och även här hemma i Sverige.

För just USA så angavs exempelvis att hela 46% av invånarna tror på skapelseberättelsen så som bibeln återberättar den. Det är alltså nästan halva USA:s befolkning! Jag ser ingen anledning tvivla på dessa uppgifter, dom är för utmärkande för att ”bara ha slunkit med” utan ordentlig kontroll av faktauppgifter. HBO är ju ingen dussinlirare direkt…

Förståelsen om varför blir dock lättare då vi får höra autentiska inspelningar av hur representanter för kristendomen, i kyrkor, i USA ”argumenterar” för sin sak. Som exempelvis:

”Evolution, I believe, is a way for atheists to device a method of how we got here, and it wasn’t by God and it was all by accident. If the theory of evolution is a fact, this bible must be false and we are all stupid ignoranuses. My friends, it takes more than faith to believe a theory, an unproven theory, than believe in the beginning God created.” Dr Charles Bonner – Bible Baptist Church, Selah, WA

”Propaganda”, ”skrämseltaktik” och ”blind tro” känns som bättre beskrivningar. Inte bara vad gäller det specifika citatet ovan, utan också flera andra uttalanden från andra förespråkare för kreationismen i dokumentären. För vem vill känna sig som en ”stupid ignoranus” (rövhålsidiot i rak svensk översättning) om det skulle visa sig att vetenskapen faktiskt har rätt?

Viktigt också att förstå förespråkarnas baktankar. Det handlar trots allt om hela den verklighetsbild man själv förespråkar och den egna maktpositionen, som byggt upp kring den verklighetssynen, som står och faller på just den här frågan:

  • Vem, eller vad, är gud ifall hen inte – som bibeln påstår – skapade allt liv på jorden på sex dagar?

Eftersom dom vetenskapliga bevisen, till evolutionsteorins fördel, bara fortsätter att öka så är det nog inte så konstigt att personer som Dr Charles Bonner tar till allt desperatare retorik, som i citatet ovan. Han vill ju knappast själv bli utpekad som en ”stupid ignoranus”…

Vi har problem i Sverige också

Och det gäller framförallt inom skolan. I debattartikeln Pseudoteorier jämställs med etablerad vetenskap belyser Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik vid Uppsala universitet Christina Moberg, professor i organisk kemi vid KTH, preses för Kungl. Vetenskapsakademien Christer Sturmark, författare och förlagschef för vetenskapsförlaget Fri Tanke och Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet situationen väl.

Uppföljningar/repliker:

Vi är för dåliga på att sprida kunskap!

Någon annan slutsats är svår att dra, i alla fall med utgångspunkt på den enorma tillgången på information, fakta och andra trovärdiga källor vi har idag. När lärare ber elever, i grundskolan, att själva bilda sig en uppfattning om evolutionsteorin eller kreationismen (skapelseberättelsen) är mest trovärdig så är det illa. Riktigt illa!

Positivt är att något händer, som att Skolverket ändrar i kritiserade kommentarer som resultat. Det är i alla fall början på att reda ut bland alla fundamentala problem skolan i Sverige har.

Mer om ämnet:

 

 

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.