Deutschland 83 – Dramadokumentär av klass

, , Leave a comment

Såg för några kvällar sedan första avsnittet av Deutschland 83 (SVTPlay) som går just nu. Det är verkligen fantastiskt hur berättarformen Dramadokumentär har utvecklats bara under dom sista åren. På samma sätt som filmen Motståndets tid (gick på SVT/SVTPlay i november förra året) får vi även här en fantastisk möjlighet att omvärdera vår egen historiska kunskap om vad som faktiskt pågick mellan öst och västsidorna under kalla kriget, och med dåtidens delade Tyskland som skådeplats. Här i Deutschland 83 ett årtioende senare och bara år före muren föll.

Deutschland 83 - Dramadokumentär
Dramadokumentär, spioneriet åren före muren föll.

För oss lite äldre, som växte upp i dåtidens Sverige och upplevde åren före murens fall, är förstås det här extra speciellt. Den bild av omvärlden, under Kalla Kriget, vi fick av skolan, massmedia och politiken var något helt annat, hårt filtrerat och även begränsat av dåtidens tekniska möjligheter.

Sättet som dramadokumentärer idag produceras har verkligen utvecklats otroligt bara under dom sista få åren. Idag sys ofta historiska händelser och källor in som viktiga delar av berättelsen, som här med nyhetsinslag där President Ronald Reagan eldar på mot öst. Så som det sändes och jag såg det på nyheter, på TV, på min tid…

För mig blir den här formen av historiebättande allt mer trovärdig. Detta mycket tack vare det djupgående förklarandet, av både situationer och inblandades bakgrund och historia, utifrån från dagens bättre kunskap och informationstillgång. Lägg sen till hög klass på skådespeleri och övrig produktion och formen är idag ett fantastiskt underhållande och lärorikt sätt att kunna fräscha upp egna historiska kunskaper om vad som egentligen hände då.

Vad jag också gillar är hur detta leder till bättre kunskap och insikt om hur och varför det samhälle vi lever i nu har utvecklats till ifrån vad. Det Deutschland 83 handlar om har trots allt påverkat vår tid i väldigt hög grad.

 

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.