Visst tusan minns vi utan tvångstankar

, , Leave a comment

Under den allra mörkaste perioden i mitt liv var jag fullständigt övertygad om att jag höll på att tappa minnet, att det var helt omöjligt för mig att lära mig nya saker.

  • Det här är viktigt!
  • Det här måste jag komma ihåg!
  • Det här får jag absolut inte glömma!

Tillåtet tänka

Tankarna om att komma ihåg det jag såg, hörde och på andra sätt fick intryck av tog under långsam tid över hela min existens. Kampen att försöka komma ihåg det allra simplaste förlorades gång på gång. Jag förstod ingenting, allra minst mig själv.

Det var fram tills för runt två år sedan, då jag ännu inte upptäckt vad prokrastinering handlar om. Fram tills dess hade jag bara hört det talas om som uppskjutandebeteende, eller ”mañana mañana” som det också hänvisas till även i engelskan.

Prokrastinering är resultatet, inte orsaken

När jag ännu en gång, för vilken i ordningen minns jag inte, stött på termen igen, blev tvånget att kolla upp vad det faktiskt handlar om för stort. Första anhalten Wikipedias sida om prokrastinering var en guldgruva och det tog inte lång tid innan jag förstod att här kan något intressant nystas upp. Kanske t.o.m. ledtrådar till att lösa min situation…

Jag sökte mig vidare och hittade Tim Pychyl. Hans föreläsning i ämnet, inbäddad nedan, fick mig att börja le, börja skatta över alla dråpliga situationen Tim beskrev prokrastinering leder till.

…tills jag insåg det var mig själv jag skrattade åt.

Det var inte svårt att se likheterna i min egen historia, alla gånger jag våndats och fastnat i måsten utan att få något gjort. Våndor som bara slutat med att må dåligt, känna mig värdelös över att bara vara till besvär o.s.v.

Skillnaden nu var att Tim gav mig rimliga förklaringar till varför det hände, varför jag så sällan fick tummen ur och faktiskt lyckades genomföra det jag faktiskt redan visste jag kunde.

Veckorna som sen gick fyllde jag på med mer lärande om vad prokrastinering handlar om, hur det hade påverkat mitt förflutna och hur lära mig hantera på bättre sätt.

…början på vändningen hade påbörjats.

Argumentationsteknik

Andra steget i min förvandling påbörjades några videolektioner in i Think Again: How to Reason and Argue, då det gick upp för mig att argumentera inte alls har med verbal krigföring att göra. Tvärtom, mot vad jag som barn fick lära mig, handlar argumentationsteknik om att resonera och föra dialogen framåt mot större möjligheter att komma fram till lösningar och hjälpa varandra förstå.

Reasoning is important. This course will teach you how to do it well. You will learn some simple but vital rules to follow in thinking about any topic at all and some common and tempting mistakes to avoid in reasoning. We will discuss how to identify, analyze, and evaluate arguments by other people (including politicians, used car salesmen, and teachers) and how to construct arguments of your own in order to help you decide what to believe or what to do. These skills will be useful in dealing with whatever matters most to you.

Återigen blev jag som uppslukad av att ha hittat en ny ledtråd till mitt dilemma. Inte blev jag mindre inspirerad när Dr. Walter Sinnott-Armstrong använde en av mina favoriter, Robert Redford, som exempel. Inte vad Robert gjort på silverduken, utan som författare och debattör.

Walter använde en av Roberts artiklar och gick igenom den stycke för stycke, mening för mening och ord för ord. Förklarade med stor inlevelse hur allt hängde ihop, varför och hur Robert använt orden för att föra ut sitt budskap.

Helt plötsligt började jag se nyanser, färger och mönster i det som tidigare bara varit ett enda svartvitt virrvarr.

Det var där och då jag på riktigt började förstå att språk i första hand är ett kommunikationsmedel för att vi ska kunna göra oss förstådda, kunna resonera och vidareutveckla våra tankar till något mer användbart.

Avfokusera minnandet

Idag är det sällan jag känner måsten att tvinga mig komma ihåg något. Istället är jag allt mer fascinerad över hur lätt jag förstår det jag läser, hör och ser.

Då jag förr ofta fick bläddra tillbaka sidor, för att läsa om då tankarna svävat iväg, har jag idag en närvarande inre dialog samtidigt som jag tar in den nya informationen. Denna dialog handlar oftast inte om samma sak som den nya informationen. Istället handlar det om hur den relaterar till mina egna utmaningar och dom situationer som för tillfället är aktuella.

Belöningen för mitt nyvunna tålamod kom idag då Trying To Remember Multiple Things May Be The Best Way To Forget Them dök upp i min Feedly.

Det bara small till i skallen. Där satt den, nu kan jag gå vidare…

…mot nya utmaningar och situationer.

 

 

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.