Digitaltekniken automatiserar bort sin egen viktighet

, , Leave a comment

Om bara någon timme sitter jag bänkad på nyGamla Ullevi och får förhoppningsvis se mitt kära Blåvitt dryga ut avståndet i toppen av Allsvenskan.

Automatisera

En stor anledning till detta stavas automatisering med hjälp av digitalteknik. Det är nämligen så att idag är det busenkelt för mina kompisar med årskort att låna ut sin arenaplats matcher dom själva är förhindrade att gå på.

Glöm logistiken

Idag behöver en årskortsinnehavare bara logga in på sitt konto och fylla i min e-postadress så dyker en PDF upp i min inbox.

Jämför det mot krånglet tidigare då årskortet – plastbiten – på något sätt fysiskt behövde transporteras från ägaren till mig före matchen. Därefter tillbaka hem så ägaren inte riskerar missa nästa match. Låter ju inte så knepigt i teorin, men i praktiken handlar det om massor av förberedande planering och tajming, speciellt när även mellanhänder var inblandade.

Den logistik som tidigare krävde så mycket tid och energi är nu puts väck för alltid, ersatt av en enkel inmatning av någons e-postadress.

Denna enkla lösning har garanterat lett till färre tomma stolar där enda orsaken var att logistiken helt enkelt inte gick att få ihop…

För enkelt?

Nej, inte alls. Det är nämligen detta digitaltekniken till stora delar handlar om, att automatisera bort onödig tid och energikrävande moment så att vi människor kan sysselsätta oss med mer intressanta och upplevelsefyllda saker.

Digitaltekniken ska nämligen inte vara i vägen, den ska bara finnas där för oss användare och fungera när vi behöver den. Vi är på väg dit och långsamt håller allt fler på att inse att detta inte längre handlar om att arbetsplatser försvinner. Ju snabbare den insikten växer desto fortare kan vi fokusera på att uppfinna nya roller för oss själva, nya och för fler vettigare sysselsättningar som gör vår vardag roligare och mer fylld av upplevelser än onödiga måsten som vi för envist vägrar ge upp.

Samtidigt som vi kan glädjas av den digitala automatiserings fördelar är det lika viktigt vi kommer ihåg, har respekt för, vad det är den ersätter och hur. Bara då kan vi på riktigt förstå fördelarna av att hela processen hjälper oss sikta om och fokusera mer av vårt intresse på att lösa framtidens problem.

Är svår konst och kräver en hel del kunskap kunna se igenom enkelheten i dom nya digitala tjänsterna som förenklar vår tillvaro. Dock väl värt besväret stanna upp och ibland fråga sig:

  • Hur tusan gick det där egentligen till?

PS: Har du ingen egen frånvarande kompis så varsågod och njut av tifot före BP-matchen för två år sedan…

 

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.