För 16 år sedan – 1999 – Amigan 13 år av mitt liv

, , 2 Comments

Den 23:e juli 2015 firade Commodores banbrytande dator Amiga 30 år.  Sista dagarna har helt enkelt gåtts i nostalgins fotspår. För mig har Amigan speciell betydelse, den var trots allt central i min vardag och arbetsliv under 13 år. Medan jag sökte mig mellan Amiga-sidor så dök jag även på mina egna digitala fotspår.

Här följer en kort sammanfattning av den upplevelsen.

Påminnelsen

Det oundvikliga slutet:

AmigaInfo Avskedet

Det är snart 16 år sedan nu.

Ändå ser jag många likheter från vad jag gjort tills då och vad jag nu försöker göra med Baksteg och mina andra projekt i pipelinen.

Hela texten kan läsas på web.archive.org. Utan den arkiveringstjänsten så hade den berättelsen förmodligen varit borta för alltid. Trots att den publicerades enbart på internet redan då i september 1999.

Recensionen

Stor underhållning och kvalitet i den här recensionen av ett av mina nummer. Kan bara tacka och bocka:

Här favoritbiten:

Av Joakim Kilman (2011)

Vi ska läsa nummer sex från 1996. Det går fort, jag lovar. Tidningen är tunn, och det allra mesta är totalt ointressant för alla utom möjligen för folk som heter Andreas Reuterswärd* eller något liknande.

Vi börjar logiskt nog från början, med Freddie Mercurys ledare. ”Det är drag i AmigaInfo”, heter den. Drag, minsann? På vilket vis, Freddie?

Intervjun

Från intervju av Kjell Breding och publicerad på safir.amigaos.se (Dec 2009):

Vilket är ditt favoritnummer av Amiga Info genom tiderna?

Utan tvekan nummer 11 då jag intervjuade Dave Haynie. Både därför att det var den personligt mest givande artikeln jag någonsin skrev och den mest uppskattade av läsarna.

Det hela började med att jag träffade Dave på CeBIT då han jobbade för PIOS Computer. Vi satt ner och han började svara på mina frågor och berätta sin historia. Jag kunde direkt se den glädje han hade haft under åren han jobbade på Commodore och alla fantastiska personer han jobbat med på utvecklingsavdelningen. Samtidigt var det inte svårt att se den enorma besvikelse han hade genomlevt under ledningens totala misshandel av Amigan.

Det var en upplevelse att lyssna på hans berättelse och något jag ser som mitt bästa minne från alla år Amigan var centrum i mitt professionella liv.

Väl hemma så följde jag upp intervjun med nya frågor som, och tack vare Tommy K. Johanssons enorma arbete med att översätta det till svenska, blev resultatet den enskilt största och mest uppskattade artikeln i tidningens historia.

Om vi tar tidningsomslag så är julnumret, #15, med dynamitpaketet och etiketten ”God Jul Gill Bates från Amiga-användarna” en höjdpunkt. Det var lite kaxigt kan man säga.

Digital version

Här har jag hittat en PDF-version av AmigaInfo #15, fortfarande mitt favoritomslag. Kul att någon bemödat sig skanna in och dela. Har nämligen inte kvar några egna kopior av något nummer. Skrollar igenom och minns tillbaka…

Ser att i just det numret handlade min ledare om ”Amigan och internet”

Thomas ledare i AmigaInfo #15 1997.
Min ledare i AmigaInfo #15 1997.

Bevisligen är det jag anno 1997 😉

För idag prisar jag definitivt inte MicroSoft Frontpage längre…

Nyhetsspalten är kul läsning. Ha i minnet att detta alltså redan är 18 år sedan.

Var pricksäker redan då 😉

Nyheter om framförallt internet i AmigaInfo #15 1997
Nyheter om framförallt internet i AmigaInfo #15 1997

Ines Usman fick sig en slev igen också…

Eller den här från Computer97 mässan om framtidens små Amigor

10 år för Apple kom med iPhone. Inspiration någon?
10 år före Apple kom med iPhone. Inspiration någon?

 

Tidningen hade egen serie-strip också. Penslades av Mattias Gordon:

Mr. BUG, serie-strip publicerad i AmigaInfo av Mattias Gordon
Någon som kan gissa inspirationen till figuren?

 

Här uppmanade jag till bojkott av alla banker utom SEB och Sesam ifall dom inte omgående lovade stödja kunder som besökte dem på internet från sin Amiga.

AmigaInfo uppmanar till Bank bojkot i Sverige
AmigaInfo uppmanar till Bank-bojkott i Sverige!

Kuggfrågan

Vilka kommer ihåg den här annonsören?

AmigaInfo gris-Annonsören

Designen

Fasen, jag kunde ju få till det riktigt bra ändå:

 

AmigaInfo Stylish

 

Lite kul att det räckte med den här lilla Wikipedia-sidan om mig och AmigaInfo för att hitta alla ovan digitala fotspår jag redan lämnat efter av värde. Var i alla fall en värdefull och givande återblick i min egen historia.

Hittade senare även PDF-version av AmigaInfo 1-1998.

 

 

2 Responses

 1. Per-Ove

  2018-09-25 21:49

  Hej Thomas

  Jag var en flitig Amiga användare 87-97 både hemma och på jobbet där vi på forskningen hade 10 st A3000 med PC kort och Retina grafikkort.. När PC tog över så minskade intresset och jag var ifrån Amigan tills 2016 då jag började köpa Amigor igen och har nu 4 Amigor . Samtidigt med det nyväckta intresset igen så snubblade jag över din tidning och har köpt alla nummer jag hittat på nätet. Din tidning är den bästa jag läst bättre an dataormagazinet Amiga format som jag köpt tidigare. Hoppas att du kan njuta av livet och inse att du verkligen gjorde en fantastisk tidning och har hjälpt med att hålla Amiga intresset igång. Hälsningar från en Amiga användare

  Svara
  • thomas

   2018-09-30 18:43

   Hej Per-Ove,

   Vad roligt höra du uppskattar min tidning. Fantastiskt den fortfarande ger läsare värde så här 20 år efter.

   Om du saknar något nummer så kolla in https://dmzarkivet.se/ där alla finns tillgängliga att läsa digitalt.

   /thomas

   Svara

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.