Kombinera psykologi med filosofi och någonting händer

, , Leave a comment

Om psykologi handlar om vad som eventuellt kan vara problematiska tankar, handlar filosofi om att förstå och utveckla tankarna i mer användbara riktningar.

Provsmakar hypotesen och känner igen mig allt mer som en av Pavlovs hundar

 

TNW article about seven truths in psykology

 

Visserligen börjar 7 truths about the mind you missed in psychology class med skrämskottet:

The longer you live, the more you realize that the difference between success and magnificent failure lies in how well you understand people. If you’re like many, that fact makes you regret not having studied psychology. I hate to be the one to tell you, but holding both a BSc. and an MSc. in psychology – yep. You missed a lot.

…men sen blir det betydligt mer intressant läsning.

Dom sju sanningarna som beskrivs är som tagna från min egen historia och dom inre kamper med mina egna tankar jag utkämpat. Att läsa igenom och begrunda hjälper att, så här i efterhand, få en större förståelse och insikt om exakt vad det är jag själv gått igenom.

Sebastians pedagogiska förklaringar ger förtydliganden så att jag kan lägga mer av den bördan bakom mig. Inte för att glömma, för att kunna placera in rätt så att kunskapen kan tas med in i framtiden och användas rättare i alla nya situationer som ofrånkomligen kommer.

Introduktion till filosofi

Coursera, med sina över 1 000 tillgängliga kurser, inkluderar naturligtvis även flera i ämnet filosofi.

Den jag valt börja med är:

Introduction to Philosophy
This course will introduce you to some of the main areas of research in contemporary philosophy. Each module a different philosopher will talk you through some of the most important questions and issues in their area of expertise. We’ll begin by trying to understand what philosophy is – what are its characteristic aims and methods, and how does it differ from other subjects? Then we’ll spend the rest of the course gaining an introductory overview of several different areas of philosophy.

 

…som ger lättsmält kunskap med början från ”Vad är filosofi”.

Visade sig snabbt handla om något helt annat, något betydligt intressantare, än gamla gubbar med grått skägg som sitter och fabulerar om svunna tider.

Snabbkurs i psykologi

Sätten att lära ut och förmedla kunskap har tack vare digitaltekniken fullkomligt exploderat på senare år. En av mina favoriter på YouTube är Chrash Course som erbjuder ett fantastiskt utbud av underhållande och kunskapande innehåll.

Kursen Intro to Psychology, inbäddad nedan, är bara ett exempel på deras snabbkurser att välja mellan.

 

 

Visserligen är tempot högt och svängarna tvära, men efter några avsnitt så är det inga större problem hänga med.

Tips: Går det på tok för snabbt, eller långsamt, klicka på kugghjulet så kan du justera hastigheten efter din smak. Visserligen kan det då låta lite sirap, eller Kalle Anka, men ändå fullt hörbart. Fantastiskt hur personligt vi kan anpassa den digitala upplevelsen.

Sammanfattning

Dessa tre, och många fler, öppna källor till vetande och kunskap är bra exempel på vad som hjälper mig komma vidare. Inte minst bättre förstå det är kombinationen av kunskaper som ger största och mest varaktiga förändringarna.

För mig innebär det färre ängsliga blickar i backspegeln, om vad jag eventuellt kan ha glömt. Istället hamnar fokus naturligt framåt, mot nya situationer fyllda med intressanta utmaning och problem anta och finna nya lösningar för.

 

 

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.