Framtidens företagande är redan här

, , Leave a comment

Dom få tillfällen jag lyssnar till den offentliga debatten i Sverige skrämmer mig. Den bild som traditionell massmedia och våra folkvalda politiker målar upp verkar bara handla om kris, elände och hopplöshet.

Fem saker för bättre företagskultur

Är det verkligen så illa som gammelmedia vill få oss tro?

Nej, den dystopiska bild massmedia kablar ut är en relik från förra årtusendet, före internet gav oss möjligheter att själva söka information och fakta direkt från källorna.

Trovärdigare information och ny kunskap finns lätt att hitta. En snabb googlesökning och några klick från ditt personliga digitala fönster ut på internet och in i en ny värld där öppenhet, transparens och samarbete regerar.

Framtiden är inkluderande

Synen på vad kapitalism handlar om genomgår sedan år tillbaka en förvandling. Från att länge styras av girighet och hunger efter profit till varje pris:

Greed, for lack of a better word, is good. Greed is right. Greed works. Greed clarifies and cuts through to the essence of the evolutionary spirit.

Citatet ovan kommer från Forbes lista 11 Great Quotes About Life On Wall Street. Wall Street kommer i framtiden att beskrivas som kapitalismens epicentrum, inte minst börskrascherna 1929 och 2008 kommer säkerställa det.

2008 finns fortfarande i färskt minne, där en soppa av risktagande och en syn på människovärde som saknar motstycke rullades upp. Svallvågorna efter krishanteringen har fortfarande inte lagt sig utan verkar fortfarande förmörka klimatet i den offentliga debatten. Inte minst med den Euro-kris som utspelas här på vår egen hemmaplan.

Dags att se igenom domedagsprofeterna

Samtidigt brottas traditionell media och politiker av en allt större identitetskris. inte minst känner dom sig allt mer utmanade av digitaliseringens demokratiserande utveckling av tillgången på kunskap, fakta och andra källor.

Ändå verkar det som om den offentliga debatten har en nästan magisk påverkan på människors vardag.

  • Varför väljer annars så många att nästan slaviskt följa samma nyhetskällor som före internet?
  • Varför tillåter vi oss lyssna på domedagsprofeterna som fortsätter måla upp en så dyster bild av framtiden?

Kunskapen, fakta och källorna är inte filtrerade längre. Den finns och blir allt klarare och tydligare för varje dag som går. Ingen och inget kan längre hindra oss från att söka efter den på egen hand. Internet är ditt fönster mot mänsklighetens samlade kunskap…

Framtidens framgångsrika företag saknar girighet

I videon nedan ställer The School of Life gårdagens kapitalism mot väggen och ger oss fem bra argument om varför det inte längre handlar om girighet.

Nej, det är inte någon förskönande bild av verkligheten som målas upp. Den företagskultur som växer fram i internets fotspår beskrivs på ett bra sätt.

Egentligen är det inte så konstigt alls. Internet ha gett oss människor möjlighet till direktkommunikation utan mellanhänder. Nästan oavsett var vi befinner oss har vi idag tillgång till nätet, till våra egna digitala direktkanaler till personer och organisationer vi själva kan bygga upp ett eget förtroende för.

  • Vilket förtroende har jag för aktörerna på den svenska offentliga debattarenan?

Mitt förtroende är knappt registrerbart!

Hur stort är ditt?

 

 

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.