Bitcoin – Den kryptiska valutan

, , Leave a comment

Om du aldrig hört talas om Bitcoin så har du förmodligen bott i en grotta utan el och uppkoppling till internet. Bitcoin är den digitala valutan som håller på att förändra sättet vi gör affärer på och kan på sikt revolutionera även vår vardag tack vare sin enkelhet.

BitcoinFramförallt vad gäller transaktioner och makten att kontrollera och avgiftsbelägga alla former av köp och säljverksamhet finns det stor potential för Bitcoin att göra skillnad.

Inflation är så gårdagen

Under flera år har vi fått se en mycket bekymrad Stefan Ingves månad efter månad upprepa att Riskbankens inflationsmål inte uppnåddes den här gången heller. Verktygen vår Riksbankschef har att påverka inflationen håller på att ta slut. Det har gått så långt att idag har Sverige minusränta sedan februari 2015.

Förenklat innebär inflation:

  • Att värdet på dina pengar minskar

Alltså, att varor och tjänster du planerar köpa får allt högre prislapp mätt i svenska kronor (SEK), som är valutan som staten Sverige bestämt är den officiella för transaktion mellan köpare och säljare i vårt avlånga land.

Den 15 januari 1993 annonserade Riksbanken att penningpolitiken skulle inriktas mot att uppnå prisstabilitet

Riksbankens inflationsmål på 2% sattes den 15:e januari 1993, alltså för 22 år sedan. Målsättningen var, och är fortfarande, att ”uppnå prisstabilitet”.

  • Har ingen frågat hur prisstabilitet kan uppnås när den som kontrollerar valutan, Riksbanken, har som målsättning att den svenska kronan ska minska i värde med 2% under ett kalenderår?

Självklart förstår jag att det är en mycket förenklad, ja t.o.m. naiv, fråga. Men om vi för ett ögonblick tänker bort alla komplexa finansiella modeller och konstruktioner, som aktörerna utgår från, så tycker jag det är en rätt sund utgångspunkt.

Framförallt bör Riksbankschefen kunna ge oss förenklade svar om varför inflationsmålet, efter 22 år, fortfarande är en helig ko trots att omvärlden under samma tid genomgått den troligen snabbaste och mest samhällsomvälvande förändringen i världshistorien. I alla fall vad gäller den förändring vi människor är ansvariga för och som har lett till förbättrade förutsättningar inför framtiden.

Centralstyrt

Sveriges riksbank är också en centralbank

en institution som ansvarar för penningpolitiken för ett land eller flera stater.

Nu blir det rörigare. Sveriges riksbank, förövrigt världens äldsta, ansvarar alltså för den centrala penningpolitiken i Sverige. Detta samtidigt som riksbanken genom olika allianser har förbundit sig att spela efter vissa överenskomna regler med andra länders centralbanker och/eller statsöverskridande centralbanker och unioner såsom EMU, då vi är medlemmar i EU, men inte del av valuta-unionen Euro.

Sveriges riksbank är alltså med i alla dessa klubbar vars målsättning är att skapa ordning och reda i penningpolitiken så att alla invånare i dom enskilda länderna får förutsättningar till en bättre vardag och större möjligheter planera inför framtiden.

Det låter ju bra, men sen kommer kruxet.

  • Riksbanken har även som uttalat mål att försvara kronans värde i förhållande till andra valutor.

Det försvaret sköter Riksbanken genom att värdemäta vår svenska valuta, Svensk krona (SEK), mot övriga valutor i omvärlden. Det är nämligen så att valuta också är en vara, något som köps och säljs på penningmarknaden i valutahandeln. Förenklat kan det beskrivas som ett incestuöst system där oheliga allianser bildas och bryts efter behov.

Vi behöver bara gå tillbaka till finanskrisen i Sverige 1990-94 då försvaret av den svenska kronan nådde rent astronomiska nivåer, under en kort tid var marginalräntan uppe i 500%. Marginalräntan heter idag Reporänta och det är just den Riksbanken sänkte till -0.1% i februari.

  • Noterade du att riksbankens nuvarande inflationsmål sattes mitt under brinnande finanskris, för 22 år sedan?

För mig påminner hela denna röra om Bill och Bull, två av karaktärerna i min barndoms Pelle Svanslös. Oftast likartade förklaringar, men som inte alltid logiskt gick ihop…

Hur många SEK finns det?

Ingen kan med exakt säkerhet säga hur många svenska kronor och ören det finns i omlopp. Trots att ordet ”central” ingår i beskrivningen av Riksbanken så kan dom bara ge en kvalificerad gissning. På Frågor och svar om sedlar och mynt listas i alla fall dom mynt och sedlar som producerats åt riksbanken. Det ger oss i alla fall en ledtråd.

Dock förstörs och försvinner mynt och sedlar varje dag. Du har säkerligen tappat en hel del valuta genom ditt liv, men även hittat en liten skatt i form av pengar någon annan råkat tappa. Bränder, olyckor och mycket annat sker också och som förstör både mynt och sedlar utan några spår. Pengarna går helt enkelt upp i rök.

Med jämna mellanrum tas gamla modeller av mynt och sedlar ur bruk. I dagens samhälle sker det främst på grund av slitage eller att tekniska framsteg gjort den gamla valutan för lätt att förfalska. Under en tid fungerar både de gamla och nya mynten och sedlarna som betalmedel så att vi kan växla in den gamla modellen mot nya skinande mynt och oskrynklade sedlar.

Dagen då dom gamla mynten och sedlarna blir värdelösa är således ett av få tillfällen då riksbanken med någotsånär exakthet vet hur många kronor och ören som är i faktiskt omlopp…

21 miljoner Bitcoins

Skillnaden mot Bitcoin är total. Det kommer nämligen aldrig att bli fler än 21 miljoner Bitcoins. Alla är inte funna än, det är vad alla Bitcoin-grävare runt om i världen är sysselsatta med. Det smarta är att ju fler som söker desto svårare blir nya att hitta, samtidigt som det kryptografiska skyddet av redan funna stärks.

Förenklat innebär detta alltså att säkerheten kring valutan Bitcoin stärks ju fler som ansluter sig och tillför datorkraft.

Till skillnad från den centrala kontrollen, som dagens Riksbanker klamrar sig fast vid, så kan man säga att Bitcoin använder en distribuerad modell för att råda bot på så många av dom negativa effekterna, se ovan, som centralstyrning de facto lider av.

Eftersom det heller aldrig kommer finnas fler än 21 miljoner Bitcoins så finns inte längre något behov av inflationsmål. Det huvudbry som artificiellt håller riksbankerna vid liv har alltså rationaliserat bort.

Tänker så här:

  • Inflationsmålet är ett av allt färre halmstrån kvar för riksbanken att klamra sig fast vid!

Såg du videon ovan? Den förklarar ingående hur hela banksystemet fungerar, inkl varför inflationen är så viktig och hur pengar skapas.

En annan dokumentär som ingående förklara banksystemet är:

Just Four Horsemen sändes även i svensk television, av UR, redan i november 2012. Då med titeln Systemfel som hotar världen.

Antalet artiklar, böcker, föreläsningar, dokumentärer, bloggar… som idag tar upp dessa problem ökar exponentiellt i takt med att allt fler får tillgång till den kunskap och insikt som behövs för att förstå ohållbarheten i gårdagens centrala system.

Jag tror dock inte det behovs en total kollaps, av dagens finansiella system och deras kontroll över föråldrade system, innan världen inser idiotin med fortsatt inflationsmål och andra artificiella metoder att hålla eländet vid liv.

Det kaos vi ser utspelas i nyheterna är snarare dödsryckningar inför det faktum att det pyramidspel som dagens bankväsende bygger på håller på att falla i bitar.

Skillnaden mot andra pyramidspel, som Madoff-skandalen, är att det redan finns bättre alternativ på plats och som blir allt mer redo att ta över.

Har du skaffat Bitcoin än?

Enligt en rapport från Juniper Research så kommer det i slutet av 2019 finnas knappt fem miljoner aktiva Bitcoin-användare i världen. Jag tror den siffran är rejält i underkant. Utvecklingen av tekniken bakom går i rasande takt och allt fler stora aktörer tillkommer dagligen:

Frågan är inte längre ”om” utan ”när” moderna kryptovalutor som Bitcoin tar över som dominerande valutor.

Skaffa egen Bitcoin-plånbok är busenkelt

Det är faktiskt inte svårare än att öppna ett konto hos vilken modern webbtjänst som helst. Jag har exempelvis valt Coinbase som aktör för min. Hela processen, inkl verifiering och uppsäkring med 2-faktorinloggning, gick på mindre än en timme.

Coinbase erbjuder även en hel drös andra tjänster och verktyg för att underlätta för mina framtida behov. Det inkluderar även kommersiella funktioner så jag kan erbjuda både varor och tjänster mot betalning i Bitcoin.

Få €5 i Bitcoin att börja handla med

  • Vill du prova på Bitcoin utan någon risk alls?

Om du använder min referenslänk för att öppna din egen Bitcoin-plånbok hos Coinbase så får du automatiskt Bitcoin till ett dagsvärde motsvarade 5 Euro. Du behöver inte göra något annat än gå igenom den enkla processen som behövs för att skapa ett verifierat konto.

Vill du sen prova göra något med din sprillans nya valuta så får du gärna donera några av bitarna till mig genom att använda knapparna längs ner på sidan. Deal? 😉

Jag kommer att skriva fler inlägg om kryptovalutor framöver, inkl en mer ingående om varför jag valde just Coinbase för mina behov. Har du redan erfarenheter av Bitcoin, välkommen att dela med dig i kommentarerna nedan eller i diskussionsforumet Digitaliseringen i Sverige & omvärlden där vi kan utveckla kunskapen vidare.

PS: Tycker du rubrik är fel?

I rubriken kallar jag Bitcoin för den ”kryptiska valutan”. Visst, den är kryptografiskt kontrollerad, men inte alls lika kryptisk att förstå sig på som exempelvis vår egen svenska krona.

 PPS: Såg när jag senare testade med ”incognito”-läget i olika webbläsare att valutan till Bitcoins kan variera, t.ex. 5 USD istället för Euro. Ytterligare ett tecken på hur krånglig och kostsam hanteringen av före digitaltekniken valutor och vilka kryphål som därmed får fortsätta missbrukas…
 

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.