Det fruktansvärt farliga och näthatande internet

, , Leave a comment

I Sverige överöses vi med skrämmande historier om hur farligt nätet (internet) är, om allt näthat och andra hemskheter det kryllar av.

Det intressanta är att majoriteten av källorna till alla dessa varningar, domedagsprofetia när dom är som sämst, kommer från organisationer som vi även lätt kan se bör känna sitt eget inflytande i samhället vackla ju mer vi vanliga lär oss använda digitaltekniken.

När det blåser som mest så blir det ”offentlig debatt” och då har traditionella massmediala kanaler som tidningar, radio och TV julafton. Då kan dom suga till sig rampljuset och locka till sig etablissemanget bestående av politiker, åsiktsmaskiner och andra proffstyckare.

Öppna tillgängliga digitala kanaler

Allt oftare droppar det in tweets som det jag har bäddat in nedan. Tweets där vanliga personer i sin egen vardag valt att dokumentera och göra tillgängligt för mig att ta del av någons funderingar. I det här fallet Emma som pratar om att vara unik inför sin klass i skolan.

Jag får tillgång till detta därför att någon bestämde sig för att detta var något viktigt att bevara och att fler troligen kan få någon sorts hjälp, om så bara lite bättre förståelse, av det Emma berättar om.

Får vi verkligen göra så här?

Under det dryga år jag nu twittrat från @Baksteg så har jag kommit i kontakt med 100-tals fantastiska lärare, pedagoger, rektorer och andra vardagsyrken som på olika sätt gör massor av fantastiskt fina saker för att göra skolan bättre.

Den övervägande majoriteten har två saker gemensamt. Deras mål och ambitioner handlar om att skolan är till för eleverna och den verklighet deras elever ska förberedas för efter att ha avslutat skolåren.

För mig är inte skolans uppgift i samhället svårare än så här. För mig är det en självklarhet att det är dess två viktigaste prioriteringar.

Jag har ofta tipsat om digitala möjligheter, som att spela in och lägga upp på t.ex. YouTube, som i det här fallet. Det tråkiga är att många fortfarande utgår från – tror – att det inte får göras. Speciellt eftersom det handlar om barn osv.

Därför blev jag så glad när jag fick tweetet ovan att jag bara var tvungen att skriva och publicera det här inlägget.

Vi kan förändra den skeva bilden

Den skeva bilden jag beskrev i början går att förändra. Vi behöver bara bättre lära oss varför det ges så oerhört mycket utrymme i den ”offentliga debatten” för diskussioner om hur fruktansvärt farligt det är på ”det där nätet”.

För en tid sedan skrev jag ett inlägg där jag frågade om vi någonsin haft större möjligheter än nu.

Men det handlar inte bara om att se möjligheterna.

Vi måste också våga ta dem!

Därför låter jag Albin avsluta mitt inlägg. Jag gillar och delar hans syn om att ambition handlar om att våga!

 

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.