Har vi någonsin haft större möjligheter än nu?

, , 2 Comments

Sitter här i soffan och snabbreflekterar tillbaka på…

…tweetad för runt 20h nu. Den känsla av användbarhet jag då precis fått har sedan dess vuxit sig än större.

Det som också slår mig är hur otroligt snabbt vi idag kan vidareutveckla egna idéer, snabbt kunna söka fakta och även interaktiv feedback med mindre, eller mer.

Men framförallt har jag upptäckt hur fantastiskt lätt det är att bygga upp ett förtroende för både personer och organisationer som på olika sätt använder digitaliseringens möjligheter.

Vilka betydligt bättre möjligheter vi idag har, jämfört med t.ex. när jag gick i skolan med början på 70-talet.

Det är faktiskt rätt lätt för mig att snabbt visualisera den enorma effektiviseringen av tillgången på kunskap och interaktiv feedback vi har idag. Rätt använt är det ett fantastiskt användbart verktyg för att mer öppet, inbjudande, spåna och bolla om även utvecklande ämnen.

För mig är svaret på frågan enkelt:

– Nej, det har aldrig ens varit i närheten av så stora möjligheter som idag!

Dessutom allt mer säker på att det gäller både på personlig och global nivå.

Vi behöver bara lära oss bättre undvika allt ”skitsnack” och annat brus som också frodas digitalt. Mycket som för mig handlar om uppdämd frustration, för nu börjar jag förstå det var mycket där jag själv fastnat…

 

2 Responses

 1. Magnus

  2015-04-29 22:10

  Möjligheterna att nå ut med vad som helst eller studsa idéer ut bland hur många människor som helst går knappt att jämföra med 70-talet som du säger. Men det har ju sitt pris tänker jag.. eller hur?

  Tänk en person som tex förr var intresserad av viss sorts motorsport, eller schack, eller klättring, eller kanske hur man flätar näverlurar? Eftersom vi alla delade samma flöden (Svt, SR och dagspress) fick personen snällt vänta tills inslaget kom tillbaks samma tid veckan därpå i det mediet. (Om det ens förekom över huvud taget p.g.a. smalhet) Idag däremot, kan man tillbringa precis all ledig tid med att konsumera ämnet via nätet eftersom det går att välja ”flöde”. Det finns ju bla specialkanaler för bara Polo tex. Vi delar alltså inte samma informationsflöden/kanaler längre.. och får därmed inte samma referensramar i tillvaron.. Så paradoxalt nog leder djupare specialkunskaper och mer diversifierad informationsinhämtning till större polarisering… eller?

  Vi badar i information.. berikande, skräp eller bara ointressant för just dig. Tidigare kanske du var tvingad att tänka igenom dina idéer några varv extra.. annars tog det stopp nästan direkt. Feedback från verkliga människor (på ett politiskt möte i en källarlokal, eller skivbolagsdirektör tex) är ju dessutom mer substansiella än några ivägslängda meningar mellan tuggorna på lunchen eller gilla-klick på ett e-forum.. Men har man en verkligt bra och genomtänkt idé funkar det nog.. problemet är kanske att du får se spin-offer och mutationer innan du ens hunnit svara på första blogginlägget.. Kan vara kul iofs, ibland inte.

  Slutsatsen är väl att det är lätt att nå ut.. och ut till många. Men svårt att veta kvalitén på den respons man får.. om man nu får någon alls?

  Ett viktigt redskap som kommer att behöva läras ut från dagisåldern antagligen är hur man sorterar.. inte bara intryck utan även sina egna radarinställningar för vilken information som över huvud taget skall släppas in skallen den dagen.

  🙂

  Svara
  • Thomas Svenson

   2015-05-02 18:57

   Idag däremot, kan man tillbringa precis all ledig tid med att konsumera ämnet

   Om vi istället för att använda ”konsumera”, som vi traditionellt sett på enkelriktad massmedia, byter mot ”förverkliga”.

   Alltså, att idag behöver du inte vänta på att någon organisation, som t.ex. TV, radio eller tidning, bestämmer sig för en tidpunkt att visa dig mer och ny information.

   Istället kan du själv nästan fritt efterforska det som faktiskt intresserar dig just nu. Eller vänta tills en tid som passar just dig bättre osv…

   Ofta jag idag slutar titta på något streamat vi nätet. Inte för att jag tappar intresse för ämnet. Nej, nu slutar jag titta därför jag själv inte i just det ögonblicket känner att jag får ut rätt värde av just det innehållet.

   För mig har den förutsättningen förändrat mycket. Nu bestämmer jag helt själv vad som just nu kan vara till nytta. Just i den situationen jag nu befinner mig i, inte då någon annan bestämt det är tillåtet för mig att insupa.

   Det gäller inte bara min egen tid, det vi traditionellt kallar fritid, utan även när jag jobbar med olika projekt. Framförallt då det kör ihop sig och jag fastnar i något moment. Nu kan jag bara snabbt leta upp relevant information online. Om det nu råkar bli en 30 minuter intressant föreläsning, eller bara en steg-för-steg beskrivning spelar ingen som helst roll.

   Valet är fortfarande mitt vilken av källorna som passar mig bäst just i den situationen jag just då behöver lösa så jag kan gå vidare.

   Svara

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.