Välkomna, alla som vill prova den offentliga dialogen

, , Leave a comment

Hej, jag heter Thomas Svenson.

Jag är också människan bakom bland annat @tsvenson och @Baksteg. Här på Baksteg Blogg även känd som användaren thomas.

Domänen baksteg.se, med tillhörande officiella konton på andras domäner, är mitt experiment och initiativ för att testa hur öppet och användbart internet vi egentligen har. Det sker framförallt utifrån lärdomen från alla år inom olika Open Source-projekt och med inspiration från hur Sharing Economy, det vi i Sverige kallar ”delningsekonomin”, fungerar och utvecklas till något allt mer positivt för oss som människor och våra liv på planeten vi delar och som kallas Tellus inom vetenskapen.

Vad är Baksteg?

Baksteg började som en idé, som sen utvecklats till användbara verktyg, när jag för några år sedan som värst brottades med mig själv i den inre mentala värld som i den offentliga debatten samlats under benämningen ”psykisk ohälsa”.

Senare, som när började jag twittra från @Baksteg, mötte jag andra som hjälpte mig få en helt annan bild av Sverige än den traditionell nyhetsmedia dagligen pumpar ut och som så starkt har kommit att dominera den offentliga debatten om hur omvärlden ser ut och vilka utmaningar vi gemensamt brottas med.

Varför den ”Offentliga Dialogen”?

När jag för några dagar sedan såg och lyssnade till inspelningen av David Rothkops framförande på TED-scenen insåg jag, till slut, det lönlösa i att fortsätta slösa min värdefulla tid och energi på fortsätt aktivt deltagande på den offentliga debatt-arenan. Framförallt eftersom det där råder krafter, som för mig kan likställas vid kollektiv introvertism, och som nästan fullständigt dominerar med sina etiketter, ogrundade påståenden och upprepande av mentalt uttröttande åsikter som effektiva vapen mota bort varje försök till konstruktivt lösande och förbättrande av vad debatten just då råkar avhandla.

För mig är skillnaden mellan ”debatt” och ”dialog” väsentlig, och jag har under en tid funderat över hur erbjuda dialog som alternativ till debatt. Speciellt eftersom dialogen är något som utvecklar samarbetet och bidrar till personlig utveckling av den mer positiva sorten.

Förenklat kan min grundsyn på skillnaden mellan debatt och dialog beskrivas som:

Debatt: Prioriterar söka efter och definiera problem
Dialog: Prioriterar söka lösa redan kända problem

Jaha, och hur påverkar detta Baksteg nu då?

Från och med nu är dialogen det osynliga utgångsläget för all form av kommunikation och samarbete i dom kanaler Baksteg officiellt erbjuder. Samma förändring gäller också för officiella roller, att dom utförs genom hjälpsam dialog i samarbetet.

Vilken utvecklande dialog innehållet kan leda till kommer också vara en avgörande faktor före publiceringen av blogg-inlägg.

Vilken synlig förändring finns redan nu?

Förutom informationen i det här blogginlägget finns redan nu:

I dom två kanalerna samlas diskussionen om dialogen, som om vad ”offentliga dialogen” handlar om och hur vi på olika sätt kan använda den för att samarbeta, utveckla och lösa allt som vi själva är intresserade av och tror kan bidra konstruktivt.

Blogg-redaktionen, som förhoppningsvis snart får fler medhjälpare, kommer använda vad diskussionerna leder fram till i det redaktionella samarbetet och i det pågående arbetet med att kontinuerligt förbättra Baksteg Blogg Guide.

Finns det fler nyheter och förändringar?

Ja, nu höjs nivån och ambitionen rejält. Den tydligaste förändringen är:

  • Organisationskanaler – Som exempelvis Twitterkontot @Baksteg är inte länge mina personliga kanaler. Från nu representerar dom Baksteg som organisation.

I mina egna roller kommer jag utgå från professionalism och med ambitioner leda utvecklingen av projektet vidare till den samhällsnyttiga och användbara resurs i vardagen som jag allt mer tror att Baksteg kan utvecklas till.

Jag lovar att i alla fall göra mitt bästa för att inspirera och driva på utvecklingen åt det hållet, men även jag är bara en människa i mängden.

För mig personligen är dom här förändringarna del av min egen personliga utveckling då det ger mig intressanta utmaningar att testa och lära från. Vilket är precis vad ALF-modellen handlar om, nämligen att Använda, Lära och Förbättra samtidigt som vi skapar värde för fler.

Vad händer från nu?

Till att börja med kommer jag gå över och arbeta om innehållet på fasta informationssidor så att budskapet blir tydligare och bättre passar dom nya förutsättningarna.

Resten beror på när fler vill vara med och påverka. Det är då som den stora utmaningen börjar, nämligen att skala upp organisationen från en person (mig) till att också fungera som något användbart för fler. Något som jag allt mer ser fram emot att på riktigt testa och få svar på hur det fungera i praktiken.

Vilka får var med?

Alla som vill får vara med bidra och samarbeta genom att använda, lära och förbättra utifrån sina egna unika förutsättningar, intressen och ambitioner.

#allasomvill är hjärtligt välkomna prova på.

Varför gör du det här?

Därför att det är öppet möjligt och därför att jag vill, kan och får.

 

 

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.