Allt är möjligt, tills motbevisat

, , Leave a comment

Den ambitionen har jag satt som Mission Statement för www.baksteg.se – Förenklat översatt från original-engelskan:

Baksteg Multilingual
Baksteg Multilingual

Hypoteserna, som presenterades i inlägget om att Språk i grunden bara ett av många kommunikationsmedel vi bör lära oss använda bättre, blir bara allt tydligare.

Den 23:e juli i år firade Amigan 30 år. Jag var med från början och ända fram till 1999.

Det var en fantastisk tid att bli vuxen i, dom stora digitala genombrotten slog ner som spjut i backen hela tiden. Man tog språng, stora språng och inte tipp-tappande småsteg som nu…

Det var pionjäranda med BBSer, fidonet och sedermera modemuppkopplad internet. Extra telefonlinor i hem och hus blev allt större måsten, även om långa mörka nätter kompenserade till viss gräns.

Mycket handlade fortfarande om att bara testa, ha kul och labba runt om vad som var möjligt göra, inte sukta och drömma efter nästkommande utlovade superhype som idag.

Det var pionjäranda, således startup-anda, då det fanns idéer i överflöd att prova, vidareutveckla och bygga något på.

Tidningar var fortfarande dåtidens internet, informationsbäraren som spred inspiration och lära mellan hobbyister, nördar och geeks sinsemellan.

Var fortfarande positiv status vara med i ”tidningen”

Tydlig kontrast

Medan jag skriver detta inlägg inser jag hur otroligt privilegierad jag är som har tillgång till den här kontrasten, att kunna jämföra tiden jag drev AmigaInfo, som gammaldags papperstidning, med hur publicering online fungerar idag.

Att ha den bakgrunden med mig, erfarenheter från tiden före online. Som den utveckling av journalistiken jag kan tacka pappa för att nu bättre kunna förstå.

Ju mer jag börjar förstå vad ”vi behöver bättre förstå vår Digitala Identitet” handlar om, desto tydligare inser jag det handlar om vår egen personliga användarupplevelse om hur vi använder online i vår egen vardag.

Det arbete jag redan gjort under det här året om att inte planera schemalagt, utan istället antingen fixa justeringen direkt eller låta bli helt, har varit en ovärderlig strategi. Att få struktur och organisation på alla relevanta digitala kanaler har rent ut sagt gjort underverk för min personliga användbarhet av just online.

I helgen hittade jag ytterligare två nummer, dom två första, av AmigaInfo på nätet. En läsare som på Facebook kommenterade ett av mina inlägg och meddelade om var han gjort dom inskannade PDF-versionerna tillgängliga. Sicken grej alltså!

Efter att ha skrollat igenom flera av mina gamla nummer så inser jag att det jag nu håller på med är försök 2.0 av vad AmigaInfo kunde ha lett till.

Det här citatet från Joakim Kilmans fantastiskt underhållande recension av AmigaInfo #6:

Men nej. Mer än något annat var Amiga info en tidning full av spöken och dödsrosslingar. Det är på sätt och vis förkrossande läsning. Tidningen gavs ut i 19 nummer mellan 1996 och 1999, vilket med tanke på omständigheterna är riktigt imponerande.

Det jag främst tar med mig därifrån är ”vilket med tanke på omständigheterna är riktigt imponerande.”.

Jag visste om omständigheterna…

Jag visste om riskerna…

…ändå fanns det realism i drömmarna även då.

Precis som nu med hela Startup-vågen, till stora delar byggd på the Sharing Economy och Open-rörelsen. Dom tre tillsammans formar en formidabel kombination som bara kommer växa sig starkare.

Baksteg kan ofta handla om att lära från sin egen historia, genom att återuppleva utifrån dom möjligheter vi faktiskt har idag.

Som jag just fått därför att flera av mina gamla AmigaInfo-nummer nu ligger ute, lätt tillgängliga på det öppna och fria nätet.

Läs mer:

 

 

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.