Public service kan göras relevant igen

, , Leave a comment

Enligt Wikipedia står public service för följande:

 • i allmänhetens tjänst
 • allmännyttig
 • allmänradio
 • allmän-TV

…allmänt tillgängligt alltså.

Här i Sverige handlar public service väldigt mycket om den information som framförallt SVT, SR och UR sprider. Något som i de offentliga debatterna allt för ofta även vill liknas vid att dessa statskontrollerade organisationer är dom enda som räknas. Framförallt så att inte någon för debattens skull kan hota medborgarnas rätt till bra och tillförlitliga informationskanaler.

Den debatt som pågår för fullt om Radiotjänst, dess rättigheter att fortsätta avgiftsbelägga innehavare av TV-mottagare, är särskilt intressant. Det har faktiskt utvecklats till en paradox då den påtvingade avgiften går emot alla ovanstående punkter om vad public service är tänkt att stå för.

Licensrättigheter

Något som av felaktiga anledningar växer till ett allt större problem för vår public service är hanterandet av visningsrättigheter. Något som fortfarande är behäftat med tankegångar från tiden före internet.

Svensk public serviceBilden här till höger säger mig massor, som att:

 • Jag för första gången får möjlighet se en dokumentär från vietnamesiska soldaters sida i ett krig som pågick för fullt under mina första levnadsår.
 • Dokumentären sänds på SVT, vår traditionella TV-kanal för public service.
 • Dokumentären är 1 timme och 15 minuter lång.

Vad jag också noterade var:

 • Kan ses till ikväll 23:59 (59 minuter kvar)

Någon mer än jag som inser hur fruktansvärt tokigt resultatet blir här?

Försenad 16 minuter

Det var allt som krävdes för att mitt intresse, ta vara på möjligheten och få en unik möjlighet till ny kunskap och nytt perspektiv om ett krig som var en stor grej under min uppväxt och som fortfarande påverkar världens relationer, skulle krossas.

Detta därför att den som producerat dokumentären bestämt att den får bara ses under speciella förutsättningar och mellan två av ägare och sändare överenskomna tidpunkter.

Jag har absolut ingenting emot den typen av begränsningar när det kommer till kommersiella intressen där innehållet är varan som faktiskt är värt något. Som t.ex. film och serietjänsten Netflix som, mot en låg månadskostnad, ger mig ett fantastiskt bra utbud och fantastiskt smidig uppspelning när jag har tid och lust.

Alla kan vara public service

Tack vare teknikutveckling kan i praktiken alla skapa och leverera innehåll som till för bara några få år sedan krävde massor av resurser, både i form av logistik och arbetstillfällen. Det var en jätteapparat att hitta, samla in och bearbeta information från källan till konsumenten.

Idag går snart dom allra flesta runt med en modern smart mobiltelefon, går runt med sin egen kommunikationscentral och inspelningsstudio. Att samla in, bearbeta och sända ut nyskapat innehåll är idag i sin enklaste form helt automatiserad. Den sociala delningen av bilder har nu blivit så enkelt att få som växer upp idag knappt kan föreställa sig den process som journalistiken krävde före webben.

Därför konkurrerar inte SVT, SR och UR längre bara med kommersiella företag. Idag är uppdragsgivarna – vi själva – medproducenter av allmänt tillgängligt innehåll. Jag gör det exempelvis genom den här bloggen.

Göra Public Service relevant igen

Det är utmaningen det handlar om, att hitta den nya rollen för våra gemensamma Public Service organisationer som historisk sett gett oss så mycket nytta och glädje.

Tummarna upp

Vi behöver tänka om utifrån dagens möjligheter, hur vi bättre kan organisera och sprida information och kunskap så att den kommer allmänheten bäst till nytta.

Vi måste identifiera dom systemfel som vårt Public Service lider av. Genom att använda öppna licenser, som Creative Commons för innehåll, kan många blockerande proppar lösas. All data och information som gemensamt finansierad verksamhet producerar kan potentiellt CC-licensieras.

Tre förslag

 • SVT SR och UR organiseras om som kuratorer av allt innehåll i sina arkiv.
  • Kan senare expanderas till hjälpa allmänheten arkivera sina egna arkiv.
  • Fler möjligheter…
 • Allt producerat originalinnehåll bör göras sökbart under lång tid tillbaka.
 • Allt publicerat innehåll bör licensieras under öppna licenser

Med publicerat innehåll avser jag både egenproducerat och från andra källor. Finns absolut inga bra argument för att public service ska kriga vidare med kommersiella kanaler om rättigheter att sända, för tillfället, dyrt populärt innehåll.

Public service handlar inte om maknadsandelar, tävlan och konkurrens

Public service handlar om relevans

Jag sysselsätter mig med den här webbsajten därför att den ger mig något relevant. Den har blivit en allt viktigare pusselbit i mitt liv för att bättre förstå mig på hur omvärlden fungerar och hur det påverkar mitt liv.

Min förhoppning är att den publika service jag gör genom att öppet dela med mig om mina observationer kommer andra till nytta. Jag gör det genom att beskriva hur ny kunskap och nya erfarenheter​ håller på att förändra mitt liv och min syn på omvärlden. Framförallt är jag allt mer intresserad av våra gemensamma utmaningar och den framtid vi tillsammans färdas till.

Det är nämligen där, bland dom gemensamma utmaningarna, jag blir allt mer övertygad om att Public Service har sin stora potential göra sig relevant igen…

 

 

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.