DABbandet äntligen över

, , Leave a comment

I Sverige har DAB-radio sänts i olika former i 20 år fram tills idag. Äntligen kom det enda förnuftiga beslutet regeringen kunde ta, nämligen att skrota hela det mastodontiska projektet att år 2020 ersätta dagens analog radio med en digital variant. Ett nytt marksänt, enkelriktat etermedium som någon sorts backup, nödlösning, till den digitala infrastruktur som internet redan visat sig vara så mycket bättre..

DAB-radio

När jag först fick höra talas om DAB blev jag lyrisk över möjligheterna tekniken utlovade i förhållande till dåtidens knastrande analog sändningar. Första april (ja du läste rätt) 1993 trädde den nya lokalradiolagen i kraft i Sverige.

Myndighetsförklarad

Jag minns domedagsprofeterna på den tiden. Dom som utmålade en skräckbild om hur vi svenskar skulle fördummas av att bli bombarderade av reklambudskap inte bara i tryckta tidningar, utan nu också i etermedia.

Det här var dessutom bara några få år efter att den dåvarande socialdemokratiska riksdagsledamoten Maj-Britt Theorin kämpat för ett förbud mot privata parabolantenner.

För mig handlade detta mer om att politikerna i Sverige tydligt visade att dom inte tyckte att svenskarna var myndiga nog att kunna välja själva. Att vi inte skulle klara av att stå emot dom hemska budskapen som kommersiell, reklamfinansierad, radio skulle leda till.

Därför är 1:a april 1993 ett viktigt datum i svensk historia. Det är datumet då politikerna på riktigt lät oss börja upptäcka vår myndighet på egen hand utan att statens censur och kontrollbehov skulle filtrera vad vi tilläts lyssna till.

Svenskt systemfel

Det är nu lite drygt 22 år sedan och det är inte svårt förstå att mycket arbete fortfarande finns kvar innan vi i Sverige, av myndigheterna, tillåts större frihet att själva bestämma i vår egen vardag.

Att det tagit ända tills nu för våra folkvalda att ge upp och inse idiotin med att ersätta nedsläckningen av FM-radio med DAB om fem år (2020), säger en hel del om vilka stora systemfel vår demokrati fortfarande brottas med.

”Mot bakgrund av remissutfallet är regeringens slutsats därför att för närvarande inte gå vidare med en övergång till DAB+. En sådan övergång är förenad med alltför stora oklarheter, i synnerhet vad gäller radions roll i svensk krisberedskap. Rege­ringens uppfattning är också att vår nuvarande radio­lösning, det vill säga FM-nätet kompletterat med webbradio, inte heller är behäftad med sådana brister att en övergång är motiverad”, skriver Alice Bah Kuhnke.

Alla dom vändor, som skattefinansierade remissinstanser, som krävts för att komma fram till det enda förnuftiga beslut som sedan länge varit känt av så många…

…låt oss bara inte glömma detta nu.

Istället ta tillfället i akt och använda all den kunskap nedläggningen av DAB-2020 faktiskt gett oss. Kunskap som identifierat massor av viktiga systemfel i det svenska politiska landskapet.

Då är jag övertygad vi kan påbörja den förändring av vårt gemensamma samhälle och de allt mer föråldrade samhällssystemen som vi måste modernisera för att ge fler möjlighet till både bättre egen vardag och större möjligheter vara med och bygga den framtid som vi allt tydligare ser faktiskt blir allt mer möjlig.

 

 

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.