Paus och eftertanke

, , Leave a comment

För några dagar sedan publicerade jag inlägget Omstart på riktigt. En viktig del i min omstart har varit att ge mig själv den tid som behövdes för att verkligen kunna tänka igenom min egen situation, hur jag hamnat där jag är och vart jag vill att min egen framtid skall utvecklas till.

Om bara 5-10 år kommer vi att se på dagens internet på samma sätt som vi nu ser tillbaka på tjock-TV, minst!

För mig personligen har dom sista månaderna handlat väldigt mycket om vad göra med det jag hittills kallat Projekt Baksteg, om det är något att bygga vidare på eller om något nytt ska ta över.

Min digitala identitet

Framförallt har mina tankar handlat om hur hitta en bättre balans mellan den digitala och analoga delen av mitt liv. Mycket har jag delat med mig av på twitterkontot @Baksteg där jag experimenterat en hel del med olika sätt att kommunicera och föra dialog. Det har varit en oerhörd värdefull källa till lärande och även gett mig möjlighet att stöta mig med massor av intressanta personer i vårt avlånga land.

Jag var förmodligen av av dom första hemma i Moheda som skaffade hemdator som det hette på den tiden. Det är många tiotals år sedan nu och sedan dess har datorer, IT och framförallt internet varit en stor del av mitt vuxna liv. Inte bara i Sverige, utan även inneburit 11 år utomlands i England och Spanien fram till återflytten sent 2011.

Det jag i praktiken aldrig gett mig själv är ordentligt med tid att omvärdera mina egna mål och ambitioner. Min digitala identitet har bara byggts på med nya lager, vilket har blivit en hel del genom åren. Faktum är att fram tills för bara några månader sedan så fanns inte ens benämningen digital identitet i min verklighet, det var bara en förlängning av mitt vanliga (analoga) liv.

Baksteg och framtiden

Nu har jag fått den tid som behövdes, paus för eftertanke, för att vända på steken från att nästan jämt kämpa för att hinna med till att faktiskt börja kunna planera framtiden på ett betydligt mer hanterbart sätt.

Mycket i tankarna är fortfarande väldigt nytt och det är självklart massor av gammalt skräp som behöver gås igenom och fixas. Dock känner jag mig ha kommit tillräckligt långt för att kunna ta viktiga beslut om min egen framtid, inklusive vad det ska bli av med Baksteg…

I dagens allt mer digitala samhälle har vi större och bättre möjligheter än någonsin tidigare i historien att påverka vår egen framtid. Tack vare internet har vi inte bara tillgång till stora delar av världens samlade kunskap – Vi är också själva en del av processen att både använda och förbättra den vidare.

Som jag ser det så är vi bara i slutet av början på den digitala eran. Det vi hittills sett växa fram med internet som utgångspunkt är fantastiska möjligheter. Dock är det ingenting mot vad vi kommer få ta del av i framtiden. Om bara 5-10 år kommer vi att se på dagens internet på samma sätt som vi nu ser tillbaka på tjock-TV, minst!

Min omstart har gett mig tid att fundera och omvärdera hur jag själv använder den digitalteknik vi redan har. Det har gett mig tid att hitta en bättre fungerande balans mellan mina digitala och analoga identiteter, att organisera och strukturera upp bättre fungerande arbetsflöden för hur jag själv använder digitaltekniken på smartare och mer effektivt sätt.

Det är den kunskapen som jag nu vill dela med mig av på Baksteg. För mig har Baksteg helt enkelt utvecklats till att bli synonymt med gränsen mellan digitaltekniken och mitt vanliga liv. Baksteg har gett mig en plats att utforska hur bättre hantera digitaltekniken i min egen vardag.

Virtuell organisation

Vad mitt funderande lett till är att det naturliga steget är att bygga upp en virtuell organisation kring Baksteg. Arbetet har i praktiken redan pågått under en längre tid redan och har nu kommit så pass långt att det blivit dags att ta de avgörande besluten.

Vad som kommer ske närmast är följande:

  • Den här bloggen kommer tillsvidare att fungera som den primära webbsajten för Baksteg medan jag jobbar vidare på www.baksteg.se.
  • @Baksteg förvandlas till det officiella organisation-kontot på Twitter.
    • Många jag följer där kommer att flyttas över till @tsvenson som är mitt personliga konto. Det gör att jag kan samla alla mina nya personliga kontakter på ett ställe och därmed göra @Baksteg mer hanterbart för dom professionella behoven.

Att skilja på min professionella satsning (Baksteg) och min mer personliga sida är något som har utkristalliserat framförallt under sista veckorna. I grunden handlar det om att göra min vardag mer hanterbar, upplevelsefylld och framförallt framtidsorienterad. Den omorganisation jag redan genomfört har gjort underverk för mitt kreativa tänkande och speciellt hjälpt mig hitta bättre fungerande lösningar på mina behov för att ta mig vidare i livet.

Det är just dessa lärdomar som jag nu vill börja dela med mig av med Baksteg som utgångspunkt. Nu känner jag mig mogen och redo att på allvar göra ett seriöst försök att skapa något större, något som förhoppningsvis kan komma att hjälpa fler än bara mig själv till en bättre vardag.

Min ambition är även att göra Baksteg tillgängligt och öppet för fler att vara med och utveckla. Här tar jag mycket inspiration från alla Open Source-projekt jag genom åren haft förmånen vara en del av. Där har jag lärt mig massor av nyttigt om hur digitaltekniken hjälper föra människor samman och där det öppna samarbetet handlar om så mycket mer än den felaktiga svenska översättningen Öppen Källkod.

Välkommen att följa med på min resa med Baksteg som utgångspunkt för att hitta nya lösningar att göra framsteg med.

 

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.