Vad kan Brexit lära Sverige och resten av världen?

, , Leave a comment

Det har nu gått några veckor sedan Storbritannien, vi i Sverige och alla andra i omvärlden fick ett yrvaket uppvaknande om att det som inte skulle hända faktiskt hände. Inte ens ledarna för Lämna-rörelsen hade på riktigt trott på sin egen snäva dröm.

Men, nu är vi här! Befolkningen i Storbritannien har röstat för att lämna och det är bara en tidsfråga innan nästa premiärminister måste aktivera Artikel 50 och därmed sätta igång klockan som snabbt kommer ticka ner dom två år som förhandlingarna måste avslutas inom, och därmed Storbritanniens uttåg som medlem av den Europeiska Unionen.

En positiv och behövlig örfil

Personligen tillhör jag den skara människor som snabbt insåg att röst-resultatet inte alls behöver leda till den mardröm som så många, inte minst politiker och sämre delar av massmedia, målat upp. Istället kan detta mycket väl bli den örfil och uppvaknande som behövs för att fler ska inse det politiska systemet inte längre kan fortsätta på den inslagna vägen, den väg som lett till allt extremare åsikter och att personer som Donald Trump faktiskt har en reell chans att bli nästa president i USA.

Den analys och summering av situationen som britten och social-forskaren Alexander Betts presenterar i det inbäddade TED-framförandet nedan delar jag. Alexande beskriver på ett mycket pedagogiskt och förklarande sätt hur dagens politiker kapitalt misslyckats informera väljarna om vad, i det här fallet, EU faktiskt har gett för lokala fördelar.

  • Som exempelvis att områden där Lämna-rösterna varit i majoritet även i väldigt många fall faktiskt är dom som fått mest av hjälpen från EU.

Brexit har gett oss ett gyllene tillfälle och förankringspunkt i tiden att verkligen tänka om vad vi själva faktiskt vet om hur omvärlden fungerar, vad stora gränsöverskridande politiska projekt som EU handlar om och hur vår egen vardag påverkas av vårt svenska medlemskap i unionen.

Brexit är också ett betyg på dagens politiska system och dom politiker som där tampas om makten att bestämma över våra liv. Dom kan inte längre ignorera sina egna tillkortakommanden och oförmåga att leda oss in i framtiden på det sätt som nu sker.

Konsekvensen av misslyckat politiskt ledarskap och oförmåga att på begripligt sätt förklara för väljarna är vad som ledde till Brexit.

Det Alexander så målande beskriver gick så väldigt fel i Storbritannien gäller i allra högsta grad också för Sverige och vårt svenska politiska system.

 

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.