Sociala medier blir vad du gör dom till

, , Leave a comment

Idag bygger dom flesta av oss upp en högst egenskapad soppa av allt fler digitala tjänster, som jag väljer kalla kanaler, via den digitala infrastruktur som kallas internet. Att ”gå online” eller ”vara på nätet” är inte längre något separat i vår vardag. Majoriteten i den utvecklade världen går nu runt ständigt uppkopplat med en liten apparat som smidigt nog får plats i byxfickan.

Det här ger oss inte bara möjligheter till kommunikation som fram tills för bara några få år sedan för dom allra flesta fortfarande såg som en utopi, något som under överskådlig framtid bara fanns i fantasin. Förutom inom SciFi såsom rymdsåpor som Star Trek förstås.

Via en av mina Twitter-listor så såg jag i ena ögonvrån:

https://twitter.com/AgnetaGeijer/status/603539065112244224

…flaxa förbi. En diskussionen mellan två personer som jag följt under en tid och som jag hunnit bygga upp ett visst förtroende för.

Ett klick på tweet-tråden och anledningen till dialogen uppenbarade sig. Nämligen en krönika i ETC med titeln:

Ännu en gång visade sig att mitt kurerande av mina egna digitala kanaler betalat sig. Krönikan handlar om exakt det som jag ser fungerar så dåligt i vår gemensamma uppkopplade vardag.

Natan Hamelberg träffar mitt i prick, sett ur mitt perspektiv, om hur det fungerar ”online” när diskussioner om ämnen där åsikter går isär utspelas. Tänker inte gå in på detaljerna utan väljer istället att fokusera på följande citat:

Det finns fortfarande en föreställning att det som sägs på internet inte är på riktigt.

Just det ja, för många är det där internet en sak och om något online inte fungerar bra så är det internets fel.

Du läser just nu detta ”på internet”, på en webbsajt jag har skapat med fritt tillgängliga verktyg. För att göra det enklare för dig att hitta min skapelse så har jag köpt mig ensamrätten till domänen ”baksteg.se”. Det är min domän, min plats på internet som jag har hyfsad kontroll över.

Samma sak gäller för alla andra hundratals miljoner unika domännamn som andra äger och har hyfsad kontroll över.

Det vi har gemensamt är att vi alla använder samma infrastruktur, den som kallas internet. Tack var detta kan vi fläta oss samman, med t.ex. hyperlänkar som den till artikeln ovan, bädda in information från andra sajter, som tweeten i början av min text, och massor av annat kul.

Min domän baksteg.se, och andra jag äger rätten till, förenklar min upplevelse på nätet. Det ger mig möjlighet att bygga något för mig användbarare. Något som jag även hoppas kommer ge fler än mig nytta av.

Det fina är att jag inte behöver bygga allt jag behöver själv. Jag kan även enkelt kombinera med alla andra verktyg och tjänster som andra bygger och driver. Det inkluderar även den gruppen av sajter som populärt kallas social media.

Artikeln bekräftar för mig varför det var en bra idé att undvika konfrontera dem som inte har något bättre att pyssla med än att kritisera allt och alla dom inte tycker om, bara för att t.ex. sociala medier ger dem den möjligheten.

Användbarare digitala flöden

Istället väljer jag att försöka inleda en dialog och om jag finner dialogen intressant och utvecklande så är mitt nästa steg att bättre lära känna personen, eller personerna, bakom. Exempelvis genom att tillsvidare följa på Twitter.

Därför finjusterar jag konstant mina olika kanaler. Inte för att placera in folk under etiketter, som annars verkar vara det populäraste, utan för att göra mina kanaler så användbara som möjligt.

Jag försöker helt enkelt skapa mina egna användbara digitala kanaler där jag kan ha pågående dialoger inom för mig intressanta ämnen och att tillsammans med andra kunna utveckla tankarna för att t.ex. resonera fram en lösning om något.

För mig har detta visat sig fungera nästan oförskämt bra.

  • Hur använder du dina digitala kanaler?
  • Söker du vänner eller fiender?
 

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.