Framtidens hälsovård – Hack for Health 2017 i Göteborg

, , Leave a comment

Idag var det så dags för Hack for Health 2017 på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Det var med stort intresse jag begav mig dit vid lunchdags, och inte har jag blivit besviken efter att halva programmet nu genomförts. Känslan av att det händer väldigt mycket positivt och ambitiöst inom vården, där digitaliseringen hittar in allt rättare, har vuxit för varje programpunkt som presenterats.

Hack for Health 2017 Sahlgrenska Universitessjukhuset GöteborgDet började med att Anette Falkenroth, Medicinsk informationsdirektör och moderator på eventet, hälsade oss välkomna och berättade om vad det handlar om. Hon återkom flera gånger till hur viktigt det har varit för dem att sätta patienterna i centrum, att vården behöver utvecklas till ett starkare patientfokus.

Att fokus på patienterna är viktigt syntes väldigt bra i den kortfilm som visades i början och som du kan se i YouTube-filmen nedan:

Visst får det oss att fundera lite extra om hur lite vi faktiskt känner till och kan observera om vad andras svårigheter i livet handlar om. Det är bra att det belyses mer och att event som det här skapas så att vi tillsammans kan förbättra och skapa en hälsovård som än bättre hjälper människorna i samhället tillbaka till livet, ger större egna möjligheter och meningsfullare liv.

Positivt är också att så många hittade hit, som syns i bilden nedan. Verkligen roligt att det finns sådant intresse för att förbättra och utveckla hälsovården i Sverige.

Grupparbeten

Fram till klockan 12:00 i morgon kommer Hack for Health 2017 att hålla på, genom hela natten och imorgon kommer åtta grupper att arbeta på olika idéer till förbättringar. Varje lag har en patient med relevanta egna erfarenheter som är med för att kunna bidra och påverka utifrån upplevelse och kunskap om hur det kan förbättras från patientens perspektiv. Det är jättebra och något som säkerligen ger övriga teammedlemmar värdefull information och kunskap i arbetet att utveckla en så bra och användbar lösning som möjligt.

I tweeten nedan kan du klicka på bilderna för att se vad varje team har fått för uppdrag:

Här kan du titta på hur grupparbetet fortskred under eftermiddagen:

Och här presenteras den första avstämningen klockan 18:00:

Fantastiskt hur så mycket kreativt kan skapas på bara några få timmar…

Föreläsningarna

Tre intressanta föreläsningar har också hunnits med. I den första berättade Anders Johansson om projektet Patientwiki som är ett projekt för att ta vara på patienters upplevelse av vården så att den kan samlas och på enkelt sätt göras tillgänglig för fler i samhället.

Hela Anders presentation kan du se här:

Därefter var det Johan Hoffmans tur att prata om Gameifications, hur spelteori kan användas för att skapa smartare vårdlösningar som också är underhållande och på så sätt skapar ett större mervärde för patienter. Som att helt enkelt göra rehabiliteringen roligare, t.o.m. få patienterna att glömma sig bort från det annars rätt jobbiga att ta sig tillbaka och få må bättre.

Avslutningen på första passet stod Anders Frick för, som beskrev hur vården blir allt mer uppkopplad över internet och att det kommer att höja både kvaliteten och möjligheterna att hjälpa fler på bättre sätt. Det är verkligen en intressant utveckling som vi ännu bara är i början på, det kommer att växa ordentligt framöver och det kommer att märkas allt mer i samhället.

Avslutningsvis vill jag bara säga att det är en fantastiskt härlig känsla av att vara här. Så mycket positiv energi, vilja och ambitioner att på olika sätt förbättra hälsovården i vårt land. Helt klart pågår det massor av ”osynligt” arbete som tyvärr inte når igenom och ut till medborgarna om att det finns så mycket bra för oss. Det hoppas jag kommer bli ändring på, för alla dessa underbara människor jag träffat idag behöver uppmärksammas bättre för det arbete dom lägger ner.

I första filmen ovan kan du också se och höra Gabriel Wikström, vår hälsominister, skicka ett personligt budskap till oss deltagare och besökare. Det var också uppfriskande, inte minst hur han poängterade digitalteknikens möjligheter, att det är en underutnyttjad resurs som vi behöver bli mycket bättre på att lära oss använda på rättare sätt.

Det här var positivt och gav min massor av hopp och inspiration om att det kommer hända mycket bra framöver för att förbättra vården i Sverige.

Andra föreläsningspasset

Först ut var Ragnar Lindblad om Framtidens Vårdinformationsmiljöer:

Ragnar Lindblad om Framtidens Vårdinformationsmiljöer

Information har vi idag i överflöd och det var mycket intressant att få inblick i hur vår offentliga verksamhet arbetar på att organisera och göra den mer användningsbar för oss medborgare. Är definitivt ingen enkel uppgift att reda ut, men det Ragnar berättade och förklarade om var uppfriskande höra. Det går åt rätt håll och kommer undan för undan att fortsätta förbättras framöver.

Sist ut, men att döma av surret under eventet den presentation som väckt mest nyfikenhet hos många. Det var nämligen dags för Lars Lindsköld att berätta om ”Varför är personnummer sexiga?”:

Lars Lindsköld om Varför är personnummer sexiga?

För många är ju ett nummer lite speciellt, och besvikna blev vi inte om hur mycket det går att utläsa från våra personnummer. Var också mycket intressant att få veta mer om när dom kom till, för många hundra år sedan, och hur dom utvecklats sedan dess och fram till idag. Onekligen har våra rätt unika personnummer gett oss i Sverige många fördelar genom århundradena som gått.

Både Ragnars och Lars föreläsningar kan du återse i inspelningen nedan:

Det blev avslutningen på min dag på Hack for Health 2017. En dag fullmatat med härligt drivna människor som på alla möjligt sätt och vis arbetat energiskt och ambitiöst på att förbättra hälsovården i Sverige och ge oss medborgare större möjligheter till bättre hjälp att komma tillbaka till trivsamt och fungerande vardagsliv igen.

Enormt motiverande!

PS: I länkarna nedan hittar du fler källor om eventet och andra relevanta resurser.

Se också:

 

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.